Linkovi

Evropsko vijeće toplo pozdravlja reizbor George W. Busha - 2004-11-05


Europsko vijeće toplo pozdravlja reizbor predsjednika Busha, nadajući se daljem produbljenju odnosa Evrope i Amerike, jedan je od zaključaka samita evropskih lidera koji danas završava u Briselu. Sa druge strane, posjeta iračkog permijera Allawija Briselu je ukazala da još ima podjela medju europskim članicama.

Za Europljane, bliske trans-atlantske veze, partnerstvo bazirano na zajedničkim vrijednostima, je od fundamentalnog značaja za gradnju medjunarodnog mira, sigurnosti i prosperita.

"Naše duboke političke, ekonomske i kulturne veze čine da smo jedni drugima prirodni i prijeko potrebni partneri", poručuju Washingtonu europski lideri, a u njihovo ime, holandski premijer, Jan Peter Balkenende, predsjedavajući Evropskim vijećem, poručuje predsjedniku Bushu:

Investirajte u dobre odnose sa Europskom unijom. Ako se želite boriti protiv terorizma, ako se želite boriti protiv bilo kakvih problema u bilo kojem dijelu svijeta, sva ta pitanja čine neophodnim da Amerika i EU rade zajedno", rekao je danas holandski premijer, opisujući složenost i neophodnost dobrih odnosa Washingtona i Brisela.

Sličnog je tona bila i poruka britanskog premijera Blaira, koji je pozvao Europljane da napuste stanje"dobijanja" činjenice da će predsjednik Bush joč četiri godine voditi Ameriku. Umjesto toga, on ih je pozvao da priznaju američki izbor.

U svakom slučaju, Unija s nada da će se suradnja sa Amerikom nastaviti i osnažiti, kako bi se promovirala vladavina zakona i stvorio pravedan, demokratski i siguran svijet.

Sjenu na planirani susret europski lidera sa premijerom Iraka, Iyadom Allawijem, bacio je odlazak francuskog predsjednika, Jacquesa Chiraca sa svečanog ručka- iako opravdan ranije dogovorenom obavezama, ovaj Chirakov izostanak sa susreta se komentira jasnim znakom francusog protivljenja ratu i politici kakava se vodi u Iraku.

Sam Allawi je danas pozvao i europske članice i NATO saveznice da se značajnije uključe u stabiliziranje iračkih prilika. NATO mu je odgovorio već započetim treningom iračkih sigurnosnih snaga u Norveškoj, te planovima za proširenje misije obuke i opremanja iračkih trupa, dok su Europljani danas odobrili, rekli bi neki, simboličnih 30 miliona eura pomoći pripremi iračkih pravnika, policije i članova izborih timova za izbore planirane u toj zemlji za početak naredne godine.

XS
SM
MD
LG