Linkovi

Iftar u State departmentu u Washingtonu - 2004-11-05


Državni sekretar Colin Powell je sinoć bio bio domaćin tradicionalnog godišnjeg iftara State departmenta obilježavajući muslimanima sveti mjesec Ramazan. On je tom prilikom rekao da će predsjednik Bush u novom mandatu agresivnije raditi na rješavanju pitanja koja brinu muslimane u svijetu.

Ove godine tradicionalni iftar State departmenta usljedio je dva dana nakon američkih predsjedničkih izbora na kojima je George W. Bush dobio još jedan mandat.

I državni sekretar Powell je gostima, američkim muslimanima i muslimanima studentima iz raznih krajeva svijeta rekao da će naredne 4 godine administracija predsjednika Busha sa pojačanim naporom raditi na podsticanju, ali ne nametanju političkih reformi i demokratskih vrijednosti na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi.

”Želim naglasiti da je naše angažiranje vodjeno odredjenim principima i jedan od najvažnijih je da želja za reformom i modernizacijom mora doći od te konkretne zajednice, a dostignuća ostati u njenom vlasništvu. Reforma i modernizacija ne može biti trajno nametnuta izvana. One se mogu podstaći, može se u tom smislu pomoći ukoliko se radi pažljivo uvažavajući uvjete svakog konkretnog društva uz puno poštivanje kulture i istorije svakog društva.“

Gospodin Powell je rekao da vjeruje da će reforme uspjeti na Srednjem istoku, kao i u drugim regionima jer su demokracija i sloboda univerzalne vrijednosti, i da širom svijeta mnogo muslimana već žive u demokratskim društvima.

Gospodin Powell je rekao kako se nada da će njegovi sinoćnji gosti kada se vrate u svoje zemlje pokušati da isprave, kako je to on rekao, mnoge neprijatne i neistinite stvari rečene o američkoj politici prema muslimanskom svijetu.

”Sjedinjene Države su sa saveznicima u nedavnoj prošlosti intervenirali da oslobode Kuvajt, da nahrane narod Somalije, da zaustave pokolj muslimana u BiH i na Kosovu i od nedavno su pokrenule diplomatske napore u pružanju pomoći lokalnom muslimanskom stanovništvu u području Darfura u Sudanu.“

On je rekao da je američka intervencija u Afganistanu i Iraku oslobodila 50 miliona muslimana od tiranije talebana i Saddama Husseina, ističući da će se takva vrsta vanjske politike nastaviti i tokom drugog mandata predsjednika Busha.

Gospodin Powell je takodjer naglasio da Amerika ostaje otvorena zemlja uprkos pojačanim mjerama sigurnosti nakon terorističkih napada od 11 septembra 2001.

XS
SM
MD
LG