Linkovi

Dok se Arafat bori za život u Palestini i Izraleu brinu šta nakon... - 2004-11-05


Prema zvaničnim izvještajima iz francuske bolnice i iz Palestinske Uprave, stanje palestinskog lidera Yassera Arafata je teško, ali ljekari još uvijek pokušavaju da ga održe u životu. U medjuvremenu, i u Izraelu i na palestinskim teritorijama, već se govori o mjestu njegove sahrane i o tome šta će se dešavati nakon nje...

Palestinski zvaničnici odbijaju da javno govore o planovima za sahranu Yassera Arafata, odbijaju da to koordiniraju sa Izraelom, naročito u vezi sa prisustvom stranih uglednika. U medjuvremenu stižu konfliktni izvještaji da je Arafatov mozak već van funkcije i da je on nepovratno u komi. Ne zna se da li je palestinski lider ostavio ikakav testament, ali je on svojim saradnicima u privatnim razgovorima ranije rekao da bi želio da bude sahranjen u blizini jednog od najsvetijih muslimanskih mjesta, džamije Al-Aqsa u Jerusalemu. Ta džamija je izgradjena na ruševinama biblijskih jevrejskih hramova i nesporazumi oko kontrole i suvereniteta nad tim mjestom godinama su upropaštavali mirovne pregovore. Izraelci, medjutim, smatraju da bi sahranjivanje Yassera Arafata u Jerusalemu samo osnažilo palestinske zahtjeve da kontroliraju taj tradicionalno arapskim življem naseljen dio Jerusalema - i da ga u budućnosti proglase svojim glavnim gradom: Kamere Asociated Pressa su zabilježile mišljenja nekih gradjana Jerusalema.

Iz političkih razloga to može biti problem. Ko će preuzeti vlast? Ne bi me iznenadilo da bude sukoba unutar Hamasa, kaže jedan od prolaznika.

Ne mislim da bi ga trebalo sahraniti ovdje u Jerusalemu. Možda u Gazi ili bilo gdje samo ne ovdje, kaže drugi.

Izraelske vlasti nemaju nikakvih dilema.

Svi mi znamo da je on klinički mrtav, ali nećemo da se uplićemo u unutrašnje palestinske stvari. Oni će to objaviti kad budu smatrali da treba da objave, kaže izraelski ministar pravosudja Yosef Lapid i naglašava.

”Mi ne znamo gdje će on biti sahranjen, oni će odlučiti gdje da ga sahrane, ali ga neće sahraniti u Jerusalemu.“

Lider Hamasa Sami Abu Zuhri govori o ulozi svoje organizacije u eri nakon Arafata.

”U ovoj kritičnoj fazi u istoriji palestinskog naroda, naglašavamo značaj nacionalnog jedinstva i neophodnosti svakog mogućeg napora da se ono očuva.Mi ćemo dati sve od sebe ta to jedinstvo ojačamo, a tražićemo to i od drugih. Takodje, naglašavamo da ovaj kritični trenutak ni jednoj stranci niti frakciji ne daje pravoda preuzme svu odgovornost. Ovu fazu treba da prodjemo na kolektivnoj bazi i u okviru zajedničkih konsultacija.“

U medjuvremenu, u Gazi, u palestinskom izbjegličkom kampu Khan Younis danas je ubijeno dvoje djece, kad je granata pogodila njihov dom. Izraelska vojska je negirala da su njihove snage ispalile tu granatu is svojih tenkova. Oni tvrde da su njihove trupe izvijestile o jednoj jakoj eksploziji i odmah vidjeli palestinska kola hitne pomoći kako žure na mjesto eksplozije.

XS
SM
MD
LG