Linkovi

Predsjednik Bush pozvao na ujedinjenje... - 2004-11-04


Predsjednik Bush je, u svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon ponovnog reizbora, pozvao američke saveznike i Amerikance obje vodeće stranke da se ujedine u ratu protiv terora, rekavši da svaki Amerikanac i svaka civilizirana zemlja ima uloga u ishodu rata. Predsjednik je rekao da će dosegnuti do Evropske unije i NATO saveza u nadi da podstakne slobodu i demokraciju kao alternativu tiraniji i teroru.

Predsjednik Bush je na početku rekao da se raduje radu s sadašnjim, i novim Kongresom koji će se okupiti u januaru, čestitavši svima onima koji su upravo izabrani u Zastupnički dom i Senat.

Na pitanje novinara o mogućim promjenama u sastavu kabineta, on je rekao da očekuje promjene u vladi, ali da još nije donio nikakvu odluku. Američki mediji danas izvještavaju da će ministar pravde John Aschroft vjerovatno dati ostavku u skorijoj budućnosti, dok politički analitičari također navode da će i neki drugi u Administraciji, kao što su savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, i državni sekretar Colin Powell također vjerovatno sići s tih položaja ili biti preraspoređeni na druge pozicije.

Po pitanju Iraka, predsjednik Bush je rekao da će raditi s vladom premijera Alawija kako bi se postigao cilj, a to su izbori. Mi smo na putu ka stabilnosti, i nastavićemo s obukom snaga. Naši zapovjednici će imati ono što im je potrebno da završe svoju misiju. Mi postižemo napredak u obuci iračkih snaga i 125 hiljada njih će biti trenirani do izbora, rekao je predsjednik Bush.

”Da bi Irak bio slobodna zemlja, moraju se poraziti oni koji nastoje zaustaviti izbore i nastajanje slobodnog društva. Stoga premijer Alawi i njegova vlada, koji to potpuno razumiju, rade s našim generalima na terenu. To je njihova vlada i njihova zemlja, a mi smo tamo samo po pozivu.“

Novinari su predsjednika Busha zamolili da prokomentira izjavu britanskog premijera Tonija Blaira da je oživljavanje srednje-istočnog mirovnog procesa trenutno najvruće političko pitanje s kojim se svijet suočava.

”Slažem se s njim da je srednji istok veoma važan dio mirnog svijeta. Radim na miru na srednjem istoku otkako sam izabran za predsjednika i moja je nada da ćemo postići napredak. Mislim da je veoma važno za naše prijatelje Izraelce da imaju mirnu palestinsku državu koja će postojati na njihovoj granici. Veoma je važno za Palestince da imaju mirnu budućnost punu nade.“

U svijetu postoji izvjestan stav nekih da je gubljenje vremena nastojati promovirati slobodna društva u pojedinim dijelovima svijeta. Ja se ni u kojoj mjeri ne slažem s onima koji ne vide mudrost u nastojanju da se promoviraju slobodna društva širom svijeta. Ako smo zainteresirani da na duže zaštitimo našu zemlju, najbolji način je da promoviramo slobodu i demokraciju. I jednostavno se ne slažem s onima koji kažu ili vjeruju da određena društva ne mogu biti slobodna, naglasio je predsjednik Bush.

On je na kraju dodao da postoji dobra volja po pitanju suradnje demokrata i republikanaca, a od drugih tema, na press konferenciji, predsjednik Bush je rekao da će ostali prioriteti biti reforme po pitanju penzionog sistema i poreza, te pokretanje ekonomije i pitanje obrazovanja. Mi u ovoj zemlji imamo obavezu da nastavimo raditi sa drugim zemljama kako bi pomogli smanjenju siromaštva i iskorjenjivanju bolesti. Nastavićemo s inicijativom borbe protiv AIDS-a i pomaganja gladnima, rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG