Linkovi

D. Serwer iz Instituta za mir o američkoj politici na Balkanu - 2004-11-04


Svako u svijetu bi želio da glasa na izborima za američkog predsjednika, međutim do Amerikanaca je da izaberu svog predsjednika i oni ga biraju iz sasvim drugačijih razloga nego što bi to uradili stranci- za Glas Amerike kaže Daniel Serwer, direktor odjela za Balkan američkog instituta za mir. Danas gospodin Serwer odgovora na pitanje da li će politika američke administracije u odnosu na BiH ostati ista.

D. SERWER: Da, mislim da će generalno gledajući američka politika prema Balkanu ostati manje više ista. Način na koji bih ja interpretirao američku politiku prema Balkanu je da će se raditi o nastojanjima da se okončaju mirovni procesi sa što je moguće manje američke uključenosti i sa što je moguće većem prebacivanju odgovornosti na Evropljane. U BiH važan korak u tom pravcu se treba povući na kraju godine, stvaranjem snaga EUFOR-a.

U isto vrijeme, izražavam svoju osobnu nadu da će Sjedinjene Države ostati uključene oko određenih pitanja na Balkanu. U BiH to je zasigurno pitanje hvatanja optuženika za ratne zločine koji se još uvijek nalaze na slobodi, te isto tako vjerujem da Amerika treba biti uključena u proces finalnog rješenja Kosova i okončanja provođenja reformi u Beogradu. Ako Sjedinjene Države i ostanu posvećene minimalnim interesima na Balkanu, Balkan je glavna odgovornost Evrope i to tako treba da bude i ja ću biti sretan da neke od tih balkanskih zemalja budu primljene u EU.

VOA: Da li će ovi američki izbori imati utjecaja na budućnost Kosova?

D. SERWER: Mislim da je izbor Kerry-ja mogao imati utjecaja na Kosovo, jer je on bio određeniji prema samoopredjeljenju Kosova nego je to predsjednik Bush. Predsjednik Bush u osnovi pokušava tu odluku odložiti, ali isto tako mislim da se sve više javlja osjećaj u Sjedinjenim Državama, da se tokom ovog mandata mora nešto uraditi po pitanju finalnog statusa Kosova. Ja ne znam šta će to biti, ne mislim da su Amerikanci odlučili šta žele kao krajni status, ali mislim da postoji sve jače ubjeđenje da se buduće nasilje treba izbjeći, te da se odluka treba donijeti tokom ovog mandata u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG