Linkovi

Proširenje optužnice protiv Vojislava Šešelja - 2004-11-04


Optužnica protiv Vojislava Šešelja će biti proširena novim tačkama za zločine počinjene nad Bošnjacima, tvrdi se u danas objavljenom podnesku Tužiteljstva. Zasnovano na nedavno prikupljenim dokazima, optuženi je odgovoran za zločine počinjene u opštinama šireg područja Sarajeva - Ilijaš, Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža i Rajlovac, zatim u Bijeljini, Mostaru, Nevesinju i Brčkom", navodi se u dokumentu tužitelja.

U tim opštinama, Šešelj je, kaže podnesak tužitelja, sudjelovao u ubijanju brojnih nesrpskih civila, uključujući žene, djecu i starce.

Pominje se još i ubistvo 88 Bošnjaka u Domu kulture u Drinjači kraj Zvornika, maja 1992., što se stavlja na teret "Šešeljevcima", zatim, iste godine, ubistvo preko 60 Bošnjaka u okolini Sarajeva, ubijanje civila u Bijeljini, te zatočavanje i mučenje velikog broja Bpošnjaka u policijskoj stanici i logoru "Batković" kraj Bijeljine, od kojih je čak 100 podleglo mučenju.

Šešelj je prema proširenoj optužnici odgovoran i za smrt najmanje 106 ne-Srba iz Mostara i okolice, juna 1992, te,ubistvo više od 100 muškaraca i 46 žena i djece koje se dogodilo istog mjeseca u području Nevesinja.

Optužuje se, uz to, za učešće u zatvaranju, mučenju i prislinom premještanju ne-Srba, uništavanje desetina džamija širom BiH, a govorima punim mržnje, poput onoga održanog u Vukovaru, novembra 1991., i u vojvodjanskom mjestu Hrtkovci, maja naredne godine, doprinosio je progonima ne-Srba iz Hrvatske i Vojvodine.

U odvojenom razvoju haških zbivanja, predsjednik Tribunala, Theodor Meron je danas objavio odluku o puštanju na slobodu Miroslava Tadića, osudjenog na osam godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima Bosanskog Šamca.

Presuda Tadiću je izrečena oktobra prošle godine, ali da se on predao Sudu još februara 1998. godine. Kako je, prema Meronu, tokom procesa iskazao "iskreno kajanje", te u zatvoru i pritvoru proveo do sada dvije trećine kazne, Tadich je, u skladu sa pravilima Tribunala, ostvario pravo na prijevremeno pusstanje na slobodu.

XS
SM
MD
LG