Linkovi

Novi mandat - stare nade ujedinjenja - 2004-11-04


George W. Bush je, nakon tijesne utrke, i izuzetne podjeljnosti birača, ubjedljivo dobio drugi mandat. Šta dalje? To je tema kojom se danas u Americi bave mediji i politički analitičari.

Pobjednik Bush i poraženi demokratski kandidat John Kerry pozvalio su na vraćanje jedinstva politički oštro podjeljene Amerike.

Predsjednik Bush je pozvao 55 miliona Amerikanac koji su glasli za senatora Kerrya da se udruže za dobrobit Amerike.

”Da bi ovu zemlju učinio snažnijom i boljom trebam vašu podršku i ja ću raditi na tome da je zaslužim. Učiniću sve što mogu da zaslužim vaše povjerenje. Mi imamo jednu zemlju, jdan Ustav, i jednu budućnost koja nas veže. I kada se ujedinimo i radimo zajedno, nema ograničenja moći Amerike.“

Dan poslije, ključno pitanje ostaje hoće li u drugom mandatu predsjednik Bush raditi na ujedinjavanju Amerike što je obećao dolazeći u Washington prije 4 godine. Savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji bivšeg predsjendika Jimmy Cartera, Zbigniew Brzezinski za Glas Amerike kaže:

”Ja zaista ne znam da li će predsjednik svoju pobjedu interpretirati kao obnovljeni mandat voljom neba, kao nagradu za ono što radi, ili kao upozoravajući signal da nije samo Amerika podjeljena nego je svijet podjeljen, i njegovo vodjstvo bi trebalo biti efektivno, on mora postati ujedinitelj, a ne razjedinitelj.“

Ugledni New York Times jutros u redakcijskom komentaru zaključuje: Gospodin Bush može biti lider. On može biti ujedinitelj što je obećao da će biti, a nije učinio u proteklih 4 godine. On može okončati period u nacionalnoj istoriji kada je toliko ljudi išlo na birališta ubjedjenih da će pobjeda druge strane značiti katastrofu za zemlju. Mnogi birači su se u utorak tako osjećali, i sada gospodin Bush ima šansu da im pokaže da nisu bili u pravu, zaključuje New York Times.

Bez sumnje nacija ostaje podjeljena, kaže u svom redakcijskom komentaru Washington Times, ali to ne ocjenjuje nekom opasnošću. Ono što je opasno, piše ovaj list, bilo je odbijanje 2000-te, strane koja je izgubila da prihvati legitimnost izbora. Možemo biti zahvalni da to ovaj put nije došlo u pitanje, kaže Washingotn Times ukazujući da je velikodušnost u pobjedi provjereni metod u zadobijanju suradnje u upravljanju koje sljedi.

Washington Post, koji je uoči izbora iskazao otvorenu podršku demokratskom kandidatu Johnu Kerryu o svom redakcijskom komentaru danas kaže da je njegova totalna indiferentnost veličini izazova ta koja je pomogla da se glasa za njegovog oponenta. Sada se nadamo, piše Washington Post da će predsjednik okupiti tim koji će po svojoj sposobnosti predstavljati balans njegovoj tvrdokornoj opredjeljenosti.

XS
SM
MD
LG