Linkovi

Z. Brzezinski: Šta svijet može očekivati od drugog mandata Georga W. Busha - 2004-11-04


Šta svijet može očekivati od drugog mandata Georga W. Busha, upitali smo bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Cartera, Zbignewa Brzezinskog.

Z. BRZEZINSKI: Postoji razlika između onoga šta svijet ima pravo da očekuje i onoga što bi se zapravo moglo dogoditi. Mislim da svijet, osobito Evropa, imaju pravo očekivati sveobuhvatniji i manje unilateralistički pristup Sjedinjenih država prema rješenju problema s kojima se ne suočavaju samo Sjedinjene države, već i Evropa. Nakon svega mislim da, ako pogledamo šta se dešava na srednjem istoku, jasno je da same Sjedinjene države ne mogu konstruktivno riješiti probleme s kojima se suočavaju. Ali da li će to biti slučaj doista je teško reći. Zaista ne znam da li će predsjednik interpretirati svoju pobjedu kao obnovljeni mandat od Boga da radi ono što je do sada radio ili kao znak upozorenja da ne samo da je Amerika podjeljena, već da je i svijet podijeljen i da, ako želi da njegovo liderstvo bude učinkovito, istinski mora postati onaj koji ujedinjuje, a ne dijeli.

VOA: Gospodina Brzezinskog smo upitali kako bi Evropa trebala odgovoriti na ovakvu situaciju?

Z. BRZEZINSKI: Evropljani bi trebali odustati od stava u kojem, kako se čini, Americima kažu: Uradite ono što bi mi voljeli da vi uradite.Tačnije, dajte da podijelimo proces donošenja odluka, a vi, Amerikanci, nosite teret izvršenja takvih odluka. To je kao odraz u ogledalu, ali negativan odraz, stava kojeg mnogi u Bushovoj administraciji imaju prema Evropi, a to je: Mi donosimo odluke, ali Evropljani dijele teret. Ako smo ozbiljno zainteresirani za trans-atlantski dijalog, i osobito za ozbiljan strateški dijalog koji je, mislim, potreban, onda i Sjedinjene države i Evropa moraju pristupiti ovom pitanju sa iste tačke stajališta, a to znači, ako će postojati podjela donošenja odluka, onda mora postojati i istinska podjela tereta. Nažalost, njemački kancelar Schroeder i francuski predsjednik Chirac su unaprijed jasno dali do znanja da bi voljeli da mi mijenjamo svoje odluke, ali da oni neće dijeliti teret. To nije veoma uvjerljiv stav, i nije nimalo od pomoći.

VOA:Sudeći po onome što se ponekad čuje u Washingtonu, postoji li šansa za približavanje stavova? Postoje li snage koje bi mogle približiti dvije strane?, bilo je sljedeće pitanje gospodinu Brezinskom.

Z. BREZINSKI: Ako bi prosuđivali po javnim izjavama vodećih evropskih političara, osobito francuskih i njemačkih državnika, i ovdašnjim komentarima tokom kampanje, bili bi u velikoj mjeri opravdano pesimistični. Ali nadati se je da će zdrav razum prevladati. Problemi, ako su dovoljno teški, također mogu djelovati kao kanta hladne vode koja će ljude osvijestiti. U svakom slučaju, veoma brzo ćemo to vidjeti, za oko dvije ili tri sedmice, jer će Bushov tim morati biti reorganiziran, doći će do novih imenovanja i na osnovu njih ćemo moći prosuditi da li će druga Bushova administracija biti ista kao i prethodna, ili će se zauzeti neka vrsta otvorenijeg, sveobuhvatnijeg pristupa, kaže na kraju bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbignew Brezinski.

XS
SM
MD
LG