Linkovi

Bush u vodjstvu, ali još neizvjesno ko će biti novi predsjednik SAD - 2004-11-03


Prema posljednjoj nepotpunoj projekciji elektorskih glasova, baziranoj na istraživanjima američkih medijskih organizacija, George W. Bush ima 246 elektorskih glaosva, a John Kerry 207. Potrebno je 270 glasova elektora za ulazak u Bijelu kuću.

Dosadašnji medijski podaci ukazuju na pobjedu Busha u 26 države, dok je Kerry prema predvidjanjima osvojio 14 država.

Još uvijek nema dovoljno informacija da bi se predvidio pobjednik u nekoliko država koje se smatraju odlučujućim za konačnu pobjedu, kao što je Ohio, ali je Floridu, prema projekcijama medija osvojio Bush. Dok šaljem ovaj izvještaj u Washingtonu je gotovo dva sata iza ponoći, a nepun sat prije toga zatvorena su i posljednja birališta u saveznoj državi Aljaska.

Širom Amerike, izvješteno je o izuzetno velikom odzivu birača, najvećem u posljednjih 40 godina. Prema medijskim projekcijama, zvaničnih podataka još nema, Bush je osvojio 51 posto, a Kerry 48 posto glasova birača. Medijske analize pokazuju da su mladji glasači za 15 posto više glasali u korist Johna Kerrya, dok je Bush prije 4 godine glasove mladih birača gotovo ravnomjerno podjelio sa Gorom.

Bilo kako bilo za sada se još niko u američkim medijima ne usudjuje da predvidi konačnog pobjednika, nakon brzoplete projekcije prije 4 godine kada je više uglednih američkih televizijskih kuća Floridu dodjelilo Goru, a malo zatim Bushu.

Uz izbor predsjednika, amerikanci su danas birali i nove članove Kongresa, kao i guvernere u nekim državama. Od ukupno 100 birana su 34 nova senatora, kao i svih 435 zastupnika u Zastupničkom domu Kongresa. Republikanci sa malom razlikom kontroliraju Kongres što bi se jučerašnjim izborima moglo promjeniti. Inače senatori služe 6 godina, a zastupnici u Zastupničkom domu se biraju svake dvije godine.

Treba još reći da po prvi put u američkoj istoriji medjunarodni promatrači iz OSCE prate američki izborni proces. Iz OSCE kažu, i pored utiska da se njihovi promatrači šalju samo na mjesta gdje ima problema sa glasanjem, oni su u Sjedinjenim Državama kako bi u neposrednoj akciji vidjeli izvršene reforme u proceduri glasanja, uključujući nove kompjuterske ekrane koji rade na dodir.

XS
SM
MD
LG