Linkovi

Istraživanja pokazuju da bi Evropljani voljeli da John Kerry zamjeni Busha - 2004-11-03


Mada se još se ne zna ko će biti naredni predsjednik Sjedinjenih država, rasprave o tome kakav će mogući uticaj imati izbor jednog ili drugog kandidata na odnosse Sjedinjenih država prema prekookenskim zemljama vode se i danas, na dan američkih predsjedničkih izbora. Novinar Glasa Amerike Jaroslaw Anders zabilježio je mišljenja dvojice povjesničara - jednog Evropljanina i jednog Amerikanca.

Timothy Garton Ash sa univerziteta Oxford, inače i novinar, slovi kao pažljiv analitičar političke scene Centralne Evrope. Po njegovom mišljenju ove izbore u Evropi prate sa interesom bez presedana.

”Ne mogu se sjetiti nijednih američkih izbora poput ovih na kojima bi sami Evropljani željeli glasati. Zapravo, ovo su svjetski izbori, oči cijelog svijeta su uperene na izbor američkog predsjendika.“

Sa izuzetkom nekolicine zemalja, prije svega Poljske i u izvjesnom smislu Rusije, istraživanja raspoloženja javnosti sugeriraju da evropljani preferiraju pobjedu Kerrya. Gospodin Ash kaže, sa pravom ili ne, većina Evrope se kladi na Kerrya kao kandidata koji može donijeti Evropsko-Američko pomirenje smatrajući da bi ponovni izbor Busha imao štetne posljedice na stajališta Evrope.

”Vjerujem da bi reizbor gospodina Busha reflektirao izuzetno nepovoljno, negativna stereotipija prema Bushu je u u evrpskim zajednicama zaista nevjerojatna.“

Gospodin Ash tvrdi da bi reizbor George W. Bush mogao okupiti oko, kako je rekao, “širokog projekta stvaranja Evrope kao rivalske super sile. To bi, po njemu, moglo izazvati daljne preokrete u transatlantskim odnosima i opasne podjele u Evropi. Joseph Nye, takođe istaknuti analitičar i povjesničar sa univerziteta Harvard, upozorava da izbor Johna Kerryja može Evropu učiniti isuviše samodopadnu i zadovoljnu samu sobom.

”Opasnost koju ja vidim u slučaju Kerryjeve pobjede su isuviše velika očekivanja u Evropi da bi moglo doći do totalne promjene. Interesantno pitanje je da li su Evropljani u stanju biti jedistveni. Kerryjeva pobjeda sama po sebi neće biti dovoljna.“

Ako i dođe do promjene u Bijeloj kući, ističe gospodin Nye, Evropljani će još uvijek biti u iskušenju da li da se povuku i kritikuju Sjedinjene Države ili da budu aktivniji u rješavanju svjetskih problema. Prema njegovom mišljenju sa obje strane Atlantika moraju shvatiti da je američka hegemonija više iluzija. Neupitna američka vojna superiornost je od male koristi kada se radio o problemima izvan vladine kontrole.

”Kada je riječ o problemima kao što su trgovina drogom, ili širenje zaraznih oboljenja, ili naročito kada je i pitanju širenje međunarodnog terorizma, nema nikakvog smisla nazivati Sjedinjene države imperijom.“

Obojica povjesničara, i Timothy Garton Ash i Joseph Nye, su saglasni u ocjeni da je jedini način da 21. stoljeće bude bezbjedno i prosperiteno, bilo ko da od iduće godine bude američki predsjednik, da se obnovi konstruktivna saradnja među ključnim demokratskim zmeljama u svijetu.

XS
SM
MD
LG