Linkovi

Američki predsjednički izbori i BiH - 2004-11-03


Za Glas Amerike govori Halle Dale, kolumnista Washington Timesa.

HALLE DALE: Sjedinjene Američke države se kreću prema trendu konzervativnog, tradicionalnog društva već duže vrijeme, i ljudi se preseljavaju u takozvane crvene države na Srednjem zapadu i na jugu. To su sve republikanske države i mislim da se radi o demografskom fenomenu. Republikanci su tu profitirali, dok Demokrate nisu sa svoje strane, učini dovoljno u tim državama. Glasači Demokrata se nalaze na dvjema obalama, zapadnoj i istočnoj i u pojedinim državama između, no očigledno trebaju ponovo razmotriti svoju strategiju i politiku. Ipak, mislim da je gospodin Kerry lično organizirao jako dobru kampanju, on je dobar borac i ni za šte ga ne treba kriviti.

VOA: U odnosu na istraživanja javnog mnijenja koja su provedena u Evropi, ruski predsjednik Vladimir Putin, poljska vlada i Srbi su zastupnici politike predsjendika Busha, dok ostatak Evrope to uglavnom nije. Gospođa Dale to komentira na ovaj način.

HALLE DALE: Radi se o čudnom fenomenu. Ali mi znamo da većina Zapadne Evrope ne podržava predsjednika Busha. Oni su uvijek na njega gledali kao na neotesanog, kao na kauboja i pored toga oni ne vole što je poveden rat u Iraku. Tako da je čitav blok Zapadne Evrope zasigurno protiv predsjednika Busha i to već odavno, čak i od prethodnih izbora.

Što se tiče Poljaka oni kroz istoriju podržavaju Sjedinjene Države. Sjedinjene Države su tokom hladnog rata podržale Poljsku, te su osamdesetih godina podržali pokret Solidarnost, tako da ima jako puno privlačnosti između Poljaka i Amerikanaca. Vladimir Putin je blizak prijatelj predsjednika Busha, oni su međusobno prijateljstvo razvijali u posljednje četiri godine, tako da nisam iznenađena što je on izrazio svoju podršku. Što se tiče Srba, mislim da se oni vjerovatno sjećaju Bila Clintona kao demokratskog predsjednika koji je napao Srbiju, i smatram da to ima veze s tim, zaključuje gospodja Dale.

XS
SM
MD
LG