Linkovi

Program državnog izbornog procesa - 2004-11-03


U protekloj sedmici, sedam mladih lidera iz 23 zemlje je prisustvovalo časovima i učestvovalo u diskusijama o načinima unapređenja demokratskog političkog sistema. Sponzori ovog okupljanja su bili USAID i Američko vijeće mladih političkih lidera, dok su u Washington DC pristigli mladići i djevojke iz Istočne Evrope i Srednjeg istoka kako bi iz prve ruke sagledali američki izborni sistem. Izvještava Charlene Sarmiento.

Ovi mladi učesnici Programa državnog izbornog procesa su među najboljima u zemljama iz kojih dolaze, a inače se bave različitim poslovima. Od kada su počeli pristizati u Ameriku, učestvovali su na predavanjima i seminarima koji su se bavili izgradnjom demokracije,proučavali su pitanja organiziranja širokih masa, sakupljanja fondova i strategije medija. Hamida Hassan je novinarka iz Afganistana, te ona na ovu posjetu gleda kao na izuzetnu mogućnost spoznavanja američkog izbornog procesa.

U Afganistanu, normalno, većina stranaka nema toliko iskustva u politici.Bila sam toliko uzbuđena kada sam saznala da sam predložena za ovo putovanje.

Ulviyya Hasanzde je savjetnica azerbejdžanskog predsjednika . Ona kaže da je važno razumjeti američki politički proces zajedno sa lekcijama naučenim kod kuće.

Ovaj USAID-ov program je odlična mogućnost za sve mlade političare širom svijeta da dođu i upoznaju se s američkim iskustvom. Mislim da je priličito važno za svakoga da zna na koji način funkcionira demokracija u Americi.

Zvaničnici ovog programa se nadaju da će se ovi mladi ljudi vratiti kućama sa većim razumijevanjem demokracije. Kenneth Lanza je direktor USAID-ovog Biroa za Evropu i Aziju.

Demokracija je važan dio sazrijevanja, razvijanja zemlje.U najboljem interesu građana zemlje je da se poveća njihov životni standard. Nadam se da su to lekcije koje će prenijeti u svoje zemlje. Ali se isto tako nadam da će sa sobom ponijeti i razumijevanje da demokracija nije jedostavan, lagan proces, on je kompliciran, težak proces, ali je osnova za kretanje cjelokupnoga društva naprijed.

Mladi lideri okončavaju svoju posjetu Sjedinjenim Državama promatranjem predsjendičklih izbora i posjećujući škole sa lokalnim političkim kandidatima u saveznim državama Zapadna Virginija i Pennsylvanija.

XS
SM
MD
LG