Linkovi

Sjeverna Koreja najveći distributer zabranjenih balističkih raketa  - 2004-11-03


Pomoćnik američkog državnog sekretara John Bolton smatra da je Sjeverna Koreja najveći distributer zabranjenih balističkih raketa i slične tehnologije za odmetnute i neprijateljske režime. Gospodin Bolton je govoreći u Tokyu izjavio da balističke rakete koje prodaje Sjeverna Koreja imaju destabilizirajući efekat na regione širom svijeta.

Gospodin Bolton tvrdi da čvrsta valuta koju dobija Sjeverna Koreja i njen diktator Kim Jong Il od te nezakonite prodaje naoružanje se koristi za finansiranje sjeverno-korejskog nuklearnog programa. Kako bi imala dovoljno, i ukoliko joj je potrebna čvrsta valuta, Sjeverna Koreja bi čak prodavala i nuklearni materijal, komponente ili naoružanje. Gospodin Bolton još dodaje da to pokazuje jednu drugu dimenziju opasnosti kavu predstavlja Sjeverna Koreja sa nuklearnim naoružanjem.

”Mi smo odlučni u tome da se ne dozvoli da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno naoružanje kako zbog prijetnje kakvu predstavlja u azijskom regionu ali također i zbog toga što je Sjeverna Koreja najveći kršilac zabrane širenja nuklearnog naoružanja prodajući oružje za masovno uništenje na Srednjem istoku i drugim zemljama i zbog toga predstavlja globalnu prijetnju.“

Kako bi izašli na kraj sa prijetnjom koju predstavlja Sjeverna Koreja i druge zemlje, Sjedinjene države i njeni saveznici su pokrenuli Inicijativu za osiguranje zabrane širenja nuklearnog naoružanja, globalni napor da se zaustave pošiljke naoružanja za masovno uništenje, sistem distribucije tog naoružanja i sličnih materijala. Više od 60 zemalja već učestvuje u toj inicijativi. George W. Bush je rekao da će članice te inicijative odbraniti bezbjednost svih zemalja i sačuvati mir u svijetu.

XS
SM
MD
LG