Linkovi

Svjetski lideri masovno reagiraju na pobjedu Georga W. Busha - 2004-11-03


Svjetski lideri masovno reagiraju na pobjedu Georga W Busha na izborima; britanski premijer Tony Blair je naglasio da rezibor američkog predsjendika dolazi u trenutku kritičnom za cijeli svijet, svijetu koji je, kazao je Blair, podijeljen i nesiguran. Gospodin Blair je obećao da će zajedno s Georgom Bushom raditi na borbi protiv terorizma, ali i siromaštva, i na tome da se zasigurno oživi srednjeistočni mirovni proces.

Generalni tajnik UN-a je toplo čestitao na reizboru, ali i senatoru Kerryju na, kako je rekao, brzoj i dostojanstvenoj odluci da prihzna i prihvati poraz.

Predsjednik Evropske Komisije Romano Prodi je takodjer čestitao gospodinu Bushu, rekavši da će Evropska Unija nastaviti jačati , kako je kazao, vezu prijateljstva i suradnje sa Sjedinjenim Državama.

I prije nego je senator Kerry priznao poraz i osobno telefonom čestitao predsjendiku Bushu, ruski li poljski lideru su pružili podršku reizboru američkog predsjendika.

Glasnogovrnik Yasera Arafata je izjavio da se nada da će gospodin Bush, ukoliko pobijedi usvojiti novu politiku u odnosu na Srednji istok.

XS
SM
MD
LG