Linkovi

Medjunarodni posmatrači - 2004-11-03


Po prvi put posmatrači Organizacije za saradnjui sigurnost u Evropi nadgledali su izborni proces u Sjedinjenim državama. Novinar Glasa Amerike Brian Padden proveo je jedan dio izbornog dana sa dvojicom promatrača u saveznoj državi Maryland.

Joe Middleton i Alexander Polyantsev su izborni posmatrači OSCE-a koje je na ovogodišnje predsjedničke izbore pozvao američki State department.

Dok je to u Evropi i većem dijelu svijeta sasvim uobičajeno ovo je prvi slučaj da predsjedničke izbore u Sjedinjenim državama nadgledaju međunarodni posmatrači. Do sada su, prema riječima Alexandera Polyantseva svi bili veoma predusretljivi.

Joe Middleton također ističe da se nalaze tu u relativno bogatom i demokratski orjentisanom okruženju Marylanda jer u drugim saveznim državama gdje je utrka bila mnogo neizvjesnija nisu im dozvolili pristup.

U drugim saveznim državama vlasti su im, kako kaže gospodin Middleton saopštile da im po zakonu ne mogu dozvoliti pristup na birališta. Prema njegovim saznanjima pristup im nije bio dozvoljen na biralištima u Floridi, Ohiou i Pennsylvanii.

Pa ipak ono što su vidjeli do sada uglavnom je bilo pozitivno. Redovi su bili dugi ali su i ljudi bili strpljivi. Na biralištima su bili uposlenici iz obje glavne partije. Čak su i mašine za elektronsko glasanje radile dobro mada su neki birači poput Jay Karlin izražavali određenu sumnju.

Gospodin Karlin kaže da bi se bolje osjećao da je, nakon što je glasao dobio nešto što može ponijeti sa sobom, nešto kao potvrdu.

Mnogi birači su izrazili podršku prisustvu međunarodnih posmatrača. Ukoliko su nepristrasni za mene njihovo prisustvo ne predstavlja nikakav problem, kaže jedna djevojka koja čeka u redu za glasanje.Po njenom mišljenju posmtarači samo rade svoj posao i mnogo su prirodniji nego što bi to bio,kako predpostavlja, bilo koji Amerikanac.

Drugi glasač je mišljenja da bi sve trebalo da bude otvoreno, javno koliko je to moguće jer je to jedini način kako možete, po njegovom mišljenju, održati integritet svoje demokratije.

Malo je to sramota za ovu zemlju, kaže jedna gospođa ali dodaje da je sretana da su posmatrači tu.

OSCE kaže da bez obzira što se čini da se posmatrači samo šalju tamo gdje postoje problemi oko glasanja, oni su u Sjedinjene države došli da vide reforme u izbornoj proceduri na djelu uključujući tu i novi način glasanja dodirom na ekran.

XS
SM
MD
LG