Linkovi

RS u nekoliko narednih sedmica mora ispuniti obaveze prema Haškom sudu - 2004-11-03


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Paddy Ashdown poručio je danas u Banjaluci, tokom obraćanja poslanicima Narodne Skupštine, da Republika Srpska mora u nekoliko narednih sedmica ispuniti svoje obaveze prema Haškom tribunalu kako bi Bosna i Hercegovina započela evroatlanske integracije.

Republika Srpska je punih devet godina kršila Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski sporazum zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, ponšajući se kao da ova obaveza ne postoji. Za ovih devet godina Republika Srpska nije uhapsila nijednog optuženika za ratne zločine što nije samo kršenje međunarodnog prava već i ključnog principa Dejtonskog sporazuma.

Izjavio je ovo tokom današnjeg obraćanja poslanicima Narodne Skupštine,visoki predstavnik Paddy Ashdown poručujući da Republika Srpska, u narednih nekoliko sedmica mora ispuniti svoje obaveze prema Haškom tribunalu.

Nemojte otezati uradite to što prije, istakao je Ashdown naglašavajući da bi bi se u slučaju ispunjavanja međunarodih obaveza Bosna i Hercegovina do naredne godine mogla priključiti NATO programu Partnerstvo za mir a u septembru 2005.godine započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Visoki predstavnik je, takođe, poručio da se Ustav B i H ne može mijenjati bez predstavnika srpskog naroda te da Bošnjaci i Hrvati to ne mogu učiniti ni pojedinačno ni zajedno već samo na osnovu sporazuma između ova tri naroda.

Ipak, promjene Ustava će se u dogledno vrijeme morati razmotriti jer disfunkcionalnost Bosne i Hercegovine postaje najveća prijetnja za njenu budućnost.

Osvrćući se na rad Komisije za reformu policijskih snaga, Paddy Ashdown je podsjetio da je mandat ove Komisije da uspostavi jedinstvenu strukturu policije na državnom nivou te da su NATO i Evropska Unija upozorile vlasti B i H da zemlja neće napredovati ka Evropi ukoliko ne uspije reforma policije u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG