Linkovi

Glasalo se i o drugim stvarima - 2004-11-03


Pored predsjedničkih i kongresnih izbora, Amerikanci su juče, na lokalnom nivou i na nivou saveznih država, glasali o velikom broju pojedinačnih prijedloga i inicijativa.

Najspornija inicijativa, o kojoj se odlučivalo čak u 11 saveznih država, od kojih su neke bile medju presudnim i u predsjedničkim izborima, bila je mjera kojom se brak definira isključivo kao zajednica jednog muškarca i jedne žene, i kojom se praktično zabranjuju homoseksualni brakovi. U 10 saveznih država ta je mjera i izglasana. Snažnu podršku tome pružala je Republikanska stranka, kako bi pojačala odziv i glasove vjerskih i socijalnih konzervativaca - čvrstih Bushovih pristalica, potvrdjuje Kristina Wilfore predstavnica nepartijske grupe koja nadgleda ovakve inicijative.

Mislim da su ove godine najviše efekta medju glasačima imale one inicijative koje su imale izraženu neku vrstu stranačkog aspekta. One su ili uticale na kongresne izbore ili, na širem planu, na predsjedničku utrku. Ima nekoliko takvih mjera ..., kaže gospodja Wilfore.

Demokratska stranka se nadala da će svoje pristalice još uspješnije aktivirati inicijativom u Californiji da se ozakoni finansiranje istraživanja embrionskih ćelija u medicinske svrhe, i ta je inicijativa velikom većinom odobrena od kalifornijskih glasača. Glasači u Coloradu glasali su o izbornoj reformi i odbacili prijedlog o podjeli 9 elektorskih glasova te države, dvojici ili više kandidata, prema procentu osvojenih glasova. Trenutno jedino Maine i Nebraska glasaju na taj način, a u ostalim saveznim državama pobjednik dobija sve elektorske glasove. U Floridi i Nevadi, gdje radi veoma mnogo imigranata, izglasano je povećavanje minimalne nadnice. I, konačno, Montana je, nakon glasanja, postala 10. savezna država koja će ozakoniti upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

XS
SM
MD
LG