Linkovi

Ugrožen nacionalni interes Bošnjaka u Republici Srpskoj!? - 2004-11-02


Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavili su, nakon današnje sjednice održane u Banjaluci, da će zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog toga što je Narodna Skupština nedavno usvojila Zakon o privremenom odlaganju potraživanja iz budžeta gradova i opština.

Nedavno usvojenim Zakonom o privremenom odlaganju potraživanja iz budžeta gradova i opština Republike srpske ugrožen je vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Saopštio je ovo nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, predsjednik ovog Kluba, Ramiz Salkić.

»Smatramo da postoje elementi ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda obzirom da se Zakonom predviđa da se stopira isplata sudskih presuda za, u ratu oduzetu imovinu, i nanesene štete pravnim i fizičkim licima.«

Salkić je istakao da se isplatom ratnih šteta ne bi ugrozili budžeti pojedinih opština, pošto se, po njegovom mišljenju, finansijska sredstva za ove svrhe mogu obezbjediti iz drugih izvora.

»Iz tužbe Bosne i Hercegovine za agresiju protiv Srbije i Crne Gore i presude mogla bi da proizađu sredstva za naknadu ovih ratnih šteta.«

Inače, povod za usvajanje ovog zakona kao i za pokretanje inicijative za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa je bila presuda suda u Trebinju kojom je naložena isplata naknade ratne štete braći Alijagić u visini od 36 miliona konvertibilnih maraka, zajedno sa kamatama, što je gotovo trostruko više od godišnjeg budžeta opštine Trebinje.

XS
SM
MD
LG