Linkovi

Djevojčica osudjena na kamenovanje - 2004-11-02


Izvještaji da je iranski sud nedavno osudio na smrt kamenovanjem jednu trinaestogodišnju djevojčicu izazvali su zaprepaštenje širom svijeta. Kako izvještavaju mediji Zhila Izadi ostala je trudna i porodila se u zatvoru.

Otac djeteta je Zhilin petnaestogodišnji brat Bakthiyar kojem je lokalni sud izrekao zatvorsku kaznu dok je Zhilu osudio na smrt.

Sjedinjene države oštro osuđuju iranski pravosudni tretman Zhile Izadi i traže da ona odmah bude oslobođena.

Slučaj Zhile Izadi desio se dva mjeseca nakon što je iranski klerički režim objesio šesnaetogodišnju Ateqeh Rajabi zato što je počinila, kako su to vlasti nazvale djela koja su u suprotnosti sa čednošću.

Negodovanje koje je širom svijeta izazvala odluka Irana da ubije još jednu djevojčicu čini se da je imalo efekta. Kako izvještava državna iranska informativna agencija IRNA, prema islamskom zakonu Šerijatu koji je u Iranu na snazi od Islamske revolucije 1979. god. za seksualne odnose izvan braka predviđena je smrtna kazna kamenovanjem, ali kako je izvješteno zvaničnici su dali saglasnost da se ona zamijeni alternativnim kaznama.

Oni koji se zalažu za Zhilu Izadi ukazuju na to koliko je njena situacija neizvjesna. Ona nema advokata niti mogućnosti da se žali na izrečenu kaznu. Može se vrlo lako desiti da iranski zvaničnici koji ne polažu račune javnosti narede da se izvrši smrtna kazna kamenovanjem kada Zhila bude imala 18 godina ili čak i ranije.

Predsjednik Bush je rekao da ljudsko dostojanstvo zahtijeva prava koja su, kako je rekao, neprikosnovena. Tu spadaju vladavina zakona, ograničena moć države, sloboda govora, vjerska sloboda, jednakost pred zakonom i poštovanje žena.

”Konačno, prava žena i svih ljudskih bića mogu biti garantovana samo u okviru slobode i demokratije. Ljudska prava su definisana ustavom, ona su zagarantovana nepristrasnom vladavinom zakona, ona su osigurana u pluralističkom društvu. Amerika stoji uz ugnjetavane u svijetu. Mi se moramo jasno zalagati za slobodu i to ćemo i učiniti.“

Ako je pravda cilj, demokratija je odgovor, rekao je predsjednik Bush i dodao da su se Sjedinjene države zavjetovale na širenje demokracije širom svijeta i na pružanje pomoći onima koji se bore da ugledaju svjetlo slobode

XS
SM
MD
LG