Linkovi

Elekronske glasačke mašine i sutrašnje glasanje - 2004-11-02


Sudije u nekoliko američkih saveznih država odbili su tužbe kojima je traženo da se zabrani instaliranje elektronskih glasačkih mašina za sutrašnje glasanje. Svrha tih mašina bila je da se izbjegnu problemi koji se obično javljaju kada se glasa na papirnim glasačkim listićima, medjutim, kako izvještava novinar Glasa Amerike, David Cohler, elektronske glasačke mašine i same mogu izazvati neke druge probleme u glasanju.

Kako se kandidati približavaju kraju duge trke za Bijelu Kuću, američki izborni službenici okončavaju drugu vrstu trke - instalirajući kompjutetre da registriraju i prebrojavaju glasove na biralištima.Ove godine čak jedna trećina američkih glasača svoje će glasove unijeti elektronskim putem umjesto na papir. Medjutim, da li se tim mašinama može vjerovati?Profesor David Dill sa univerziteta Stanford izražava sumnju:

Problem sa elektronskim glasanjem je da sve što vidiš treba da prodje kroz kompjuter. Ja sam kompjuterski ekspert, ali sumnjam u kompjutere jer mi još uvijek ne znamo kako da ih učinimo vrijednim apsolutnog povjerenja.

Preciznije, većina kompjutera sa ekranom na kojem se glasa dodirom - ne ostavlja nikakav zapis na papiru, te glasači ne mogu biti sigurni da je mašina tačno zabilježila njihov glas. Bez papirnog zapisa, izborne komisije ne mogu obaviti ozbiljno povovno prebrojavanje. Osim toga, neki su zabrinuti da te mašine nisu dovoljno sigurne da spriječe hakere da manipulišu rezultate. Henry Brady sa univerziteta Californija kaže da će izborni službenici provjeravati mašine tokom glasanja.

To znači da će odredjeni broj mašina sa glasačkih mjesta biti skinut na dan glasanja i provjeren tako što će izborni službenici u njih unijeti odredjen već napisan i ovjeren izborni materijal i provjeriti da li mašina sve uračunava i unosi kako treba.

S obzirom na probleme sa ponovnim prebrojavanjima papirnatih glasačkih listova na Floridi prije 4 godine, izborni zvaničnici se nadaju da će elektronske glasačke mašine ipak donijeti odredjeni napredak. Da li će ta nada biti i potvrdjena zavisi i od toga koliko će tijesni biti sutrašnji izborni rezultati, i da li će naknadna prebrojavanja još jednom biti ključ za konačan izborni rezultat.

XS
SM
MD
LG