Linkovi

Uoči predsjedničkih izbora u Americi - 2004-11-02


Očekuje se da će parcijalni rezultati sa izbora početi da pristižu oko ponoći sa utorka na srijedu po Griniču. To je trenutak kad će birališta biti zatvorena u prvih 6 američkih saveznih država, gledano od istoka ka zapadu.Televizijske mreže planiraju da preliminarno proglašavaju pobjednika u svakoj pojedinačnoj državi, nakon zatvaranja glasačkih mjesta i gdje jedan od kandidata bude imao jasno vodjstvo, prema anketama odmah nakon glasanja.

Tv mreže će biti, inače, veoma oprezne nakon lošeg iskustva iz 2000. godine kad su Al Gore-a proglasili pobjednikom na Floridi, pa onda - nekoliko sati kasnije - tu prognozu morali povlačiti. Glas Amerike će izvještavati o rezultatima izbora od države do države, prema prognozama tv mreža i prema aktuelnom prebrojavanju glasova o čemu izvještava agencija Associated Press.

Mnogo puta se dešavalo i dešava se da pobjednik američkih predsjedničkih izbora bude poznat već nakon nekoliko sati. Medjutim, analitičari upozoravaju da bi i ove godine, kao i na prethodnim izborima 2000. godine, tijesni izborni rezultati i nesporazumi oko prebrojavanja i ponovnog prebrojavanja - mogli odložiti konačan rezultat.

XS
SM
MD
LG