Linkovi

Pentagon nema konačnoga odgovora na 350 tona nestaloga eksploziva - 2004-10-29


Pentagon je saopćio da trenutno nema konačnoga odgovora na znak pitanja koji stoji iznad 350 tona nestaloga eksploziva iz jednog skladišta u Iraku. Priča je krenula prije dva dana, kada je Medjunarodna Agencija za atomsku energiju kazala da je iz vojne baze u mjestu el Qaqaa nestalo 342 metričke tone eksploziva, i to iz razloga, kako su kazali u ovoj agenciji u Beču, lošeg osiguranja i pljačke.

Danas je bivši zapovjednik jedinice koja je bila odgiovorna u tom području, u Pentagonu kazao da je njegova jedinica lično uklonila oko 250 tona municije i eksploziva s toga mjesta i uništila ga. Medjutim, kako je naglasio, taj eksploziv nije na sebi imao raniji pečat bečke agencije. Glasnogovornik Pentagona je dodao da se istraga nastavlja i da još nema definitivnog zaključka šta se dogodilo s eksplozivom...

U medjuvremenu je osam stotina britanskih vojnika započelo pristizati u nove baze u Baghdadu, sa juga Iraka; zadatak Britanaca je odmijeniti američke vojnike koji se prebacuju u borbe u Falluji i Ramadiju. Japanska novinska agencija Kyodo je javila kako je japanski talac kojeg su oteli teroristi al Zarqawija, ubijen. Agencija se poziva na izvore u vladu u Tokiju, koji kažu da je pronadjeno tijelo ubijenoga u blizini Tikrita.

Takodjer, medju taocima su i dalje jedna Poljakinja, i Iračanka britanskog porijekla, direktorica humanitarne grupe CARE. Sri Lanka je saopćila da je u medjuvremenu otet jedan njihov sugradjanin,i jedan čovjek iz Bangladesha, obojica vozači kamiona.

XS
SM
MD
LG