Linkovi

Halloween - praznik u Americi - 2004-10-29


31 oktobar je u Sjedinjenim Državama poseban, pomalo neobičan praznik. Zove se Halloween i obilježava se po kućama i na ulicama kostimima strave i užasa, a djeca obilaze kuće tražeći da im domaćin kaže neki trik ili uruči poklon, obično neki slatkiš - bomobon, čokoladicu i slično.

Tragovi Halloweena se mogu naći još prije 2 hiljade godina kod Kelta, koji su vjerovali da se duh mrtvih 31. oktobra vraća na zemlju i nosili su kostime koji na to podsjećaju, nudeći tog dana hranu i piće. Rimljani su kasnije obustavili Keltsku tradiciju, a u 9 vijeku je papa Bonifacije IV Danom svih svetih proglasio 1 novembar.

Medjutim, u Americi je Halloween i dalje 31 oktobra i obilježava se zastrašujućim kostimima u kojima posebno uživaju djeca. Oni idu od kuće do kuće i traže od vlasnika da im pokaže neki trik, ili uruči poklon.

Obično se to završi sa vrećicama bombona i drugih slatkiša koji raduju djecu i koji se specijalno prave za ovaj praznik.

Karakteristiku ovogodišnjeg Halloweena čine izbori za američkog predsjednika i maske koje su napravljene za tu priliku. Da li više maski Busha ili Kerrya, znači više ili manje glasača?

Izbori su dva dana nakon Halloweena. Rezultat ćemo znati, a koliko je na njega uticao ovaj neobični praznik, ostaje u zoni sumraka.

XS
SM
MD
LG