Linkovi

Banja Luka: Otvorena zgrada Uprave za indirektno oporezivanje - 2004-10-29


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Adnan Terzić i premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević danas su u Banjaluci svečano otvorili zgradu Uprave za indirektno oporezivanje u čiju je izgradnju uloženo više od 14 miliona konvertibilnih maraka.

Početkom rada Uprave za indirektno oporezivanje, postavljen je kamen temeljac za razvoj ekonomski efikasne Bosne i Hercegovine. Izjavio je ovo u Banjaluci na ceremoniji otvaranja zgrade Uprave za indirektno oporezivanje u BiH visoki predstavnik međunarodne zajednice, Paddy Ashdown naglašavajući da je ova Uprava zasnovana na kompromisu u državi sa decentralizovanom srukturom.

»Banjaluka treba da shvati da je glavni grad entiteta a ne države a u Sarajevu takođe trebaju da shvate da u decentralizovanoj državi kada se postavi pitanje gdje će određeni ministri ili agencije biti locirani da odgovor nije uvijek Sarajevo«, poručio je Ashdown.

Šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz je istakao da je poreska reforma jedna od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini izražavajući nadu u njen uspjeh.

»Imperativ je da porez na dodatnu vrijednost, odnosno taj sistem, bude što je moguće jednostavniji kako bi obezbjedio najefikasniji, najfunkcionalniji i najtransparentniji mehanizam prikupljanja finansijskih sredstava«, istakao je Hemfriz.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Adnan Terzić je naglasio da nije bitno gdje se nalazi ova Uprava već kako funkcioniše.

»Mi smo do sada izgubili na stotine miliona, možda i milijardi konvertibilnih maraka, zahvaljujući sistemu koji smo imali do sada, dvije odvojene carine, dvije odvojene poreske uprave, i to je bilo plodno tlo za sve moguće kriminalce da bogateći sebe oštete ovu državu.«

Inače, u izgradnju zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Vlada Republike Srpske je uložila oko 14 i po miliona konvertibilnih maraka, veličine je oko 5.200 kvadratnih metara a u njoj će biti zaposleno nekoliko stotina radnika.

XS
SM
MD
LG