Linkovi

Rim: Lideri Evropske unije potpisali prvi usvojeni ustav - 2004-10-29


Sporazum evropskih lidera je rezultat 28-omjesečnih, ponekad žučnih debata između 25 evropskih zemalja. Najmanje devet zemalja planiraju Ustav iznijeti na referendum, što povećava šanse da se on neće moći primjeniti do 2007 , kako je planirano. Ukoliko se bilo koja od zemalja usprotivi primjeni ovog Ustava, to bi zaustavilo njegovu primjenu.To znači da u naredne tri godine ,Ustav moraju ratificirati sve članice Evropske unije. Evropski lideri su dokument potpisali u Rimskoj oblasti Campidogli, kompleksu zgrada koje je konstruirao Michaelangelo, a gdje su se liderima zemalja članica EU pridružili lideri četiri zemalja kandidata: Rumunije, Bugarske, Turske i Hrvatske.Jose Manuel Barroso je sljedeći predsjedavajući Evropske komisije.

Do vlada je hoće li ratificirati Ustav. Evropske institucije će učiniti sve što je potrebno da informiraju i političke lidere i građane Evrope pošteno i objektivno o sadržaju Ustava, tako da članovi parlamenta koji će pristupiti njegovom odobrenju i građani koji žele iskazati svoje mišljenje mogu to uraditi uz obilje informacija.

Holandski premijer Jan Peter Balkenend:

Današnja Evropa ulazi u novu eru. S odlučnošću prihvatamo mogućnosti koje nudi Ustav. Imamo sve razloge da budemo optimistični i da vjerujemo u našu zajedničku budućnost-kazao je premijer Balkenend.

Ustav je potpisan u prekrasnoj, renesansnoj sali Orazi e Curiazi gdje su 1957 godine šest država, Njemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija i Luksembrug potpisale osnivački dokument Unije. Ustav su abecednim redom potpisali lideri zemalja predvođeni belgijskim premijerom Guy Verhofstadtom i Karelom de Guchtom, belgijskim ministrom vanjskih poslova. Tridesetominutna ceremonija okončana je sviranjem evropske himne, Betovenove Ode radosti.

XS
SM
MD
LG