Linkovi

Predsjednik George W. Bush i senator John Kerry u posljendnjoj fazi kampanja - 2004-10-29


Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama ostalo je još samo nekoliko dana. Kampanje oba predsjednička kandidata se fokusiraju na nekolicinu država čiji glasovi mogu odrediti sljedećeg prebivatelja Bijele kuće. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins izvještava o strategijama kojima se ova dvojica kandidata koriste.

Predsjednik George W. Bush i senator John Kerry u posljendnjoj fazi kampanja pred izbore se koriste različitim strategijama. Politički analitičari kažu da se strategija predsjednika Busha fokusira na isticanju različitih stavova u odnosu na gospodina Kerry-ja , u vrijeme dok pokušava zadobiti pažnju konzervativnih glasača u saveznim državama u kojima je skoro izgubio 2000 godine.

Uz vašu pomoć Pensilavanija će izaći na izbore 2. novembra.

Stephen Wayne, profesor političkih nauka na univerzitetu Georgtown u Washingtonu kaže da je kampanja predsjednika Busha učinila sve u nastojanju da privuče preostali mali procenat neodlučnih glasača.

Finalna strategija Republikanaca je jasna. Oni vjeruju da su uradili najbolje što mogu u odnosu na neovisne glasače i da takvih glasača više nema. Stoga oni sada nastoje ojačati svoju bazu , a način da se to postigne je nazvati demokratskog kandidata krajnje liberalnim i vratiti se osnovama konzervativne kampanje: vjere, borbe protiv terorizma i smanjenja poreza.

Analitičari kažu da se i senator Kerry koncentrira na pridobijanju preostalih glasača. Njegovi savjetnici kažu da se snažno zalažu za glasove neodlučnih glasača, odnosno onih koji bi mogli glasati za predsjdnika Busha. Zbog toga, senator Kerry dnevno napada gospodina Busha po pitanju politike u Iraku. Neki od tih napada se odnose i na optužbe da su američke snage propustile da osiguraju veliko skladište eksploziva koje su navodno pokrali lopovi nakon invazije na Iraq.

Sada znamo da su naša zemlja i naši vojnici manje sigurni jer predsjednik nije učinio osnovnu stvar.Ovo je jedna od najvećih pogreški u Iraku.

Politički promatrači kažu da kandidati mogu koristiti posljednje sate utrke kako bi se prepirali ko će bolje voditi zemlju u ratno vrijeme.Republikanski stratezi dodaju da će stalna tema predsjednika Busha biti 11. septembar , dok će John Kerry pokušati ubijediti glasače da je on bolji na osnovu pitanja domaće politike i rata protiv terorizma. Politički analitičar John Fortier sa instituta Enterprise :

Ovi izbori se tiču George W Busha. Postavlja se pitanje želimo li promijeniti konjanika na čelu u ovo kritično vrijeme? Predsjednik kaže da je on jak lider, ovo je teško vrijeme i desio se je 11. septembar. John Kerry opet kaže da nas je George Bush gurnuo niza stranu vodeći rat u Iraku, da nas je udaljio od borbe protiv terorizma, što je u stvari ključno izborno pitanje.

U vrijeme dok se dan izbora bliži, oba kandidata vrijeme provode u ključnim državama čiji glasovi mogu odlučiti ko će biti sljedeći američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG