Linkovi

Snimci ABC-a pokazuju da je oružje u Iraku nestalo nakon dolaska Amerikanaca - 2004-10-29


Pitanje nestanka oko 400 tona oružja iz skladišta vojne baze u Iraku postalo je posljednjih dana vruća tema u završnici političke kampanje pred izbor predsjednika Sjedinjenih Država. Kako nam iz Glasa Amerike javlja Omer Vatrić, TV mreža ABC je objavljivanjem snimaka uskladištenog oružja to i dodatno podstakla.

Snimci koje su napravili snimatelji suradničke tlevizije ABC, koji su se tokom invazije na Irak kretali sa američkim vojnicima, najajči su dokaz da je eksploziv nestao nakon što su amerikanci preuzeli kontrolu Iraka.

Snimci su napravljeni u skladištu Al-QaQaa kada je u njega, 18 aprila, stigla 101 padobranska divizija američke vojske, devet dana nakon pada Bagdada.

Experti koji su proučavali snimke kažu da je riječ o izuzetno jakom eksplozivu HMX, a na sanducima su uočljive oznake inspektora UN-a za naoružanje.

Govorio sam sa bivšim inspektorom i on mi je potvrdio da snimak izgleda upravo onako kako se on sjeća da je vidio unutar bunkera, kaže expert za oružje David Albright.

Sanduci sa oružjem su nadjeni unutar zatvorenih bunkera, koje, vidi se na snimcima, američki vojnici otvaraju.

Inspektori Medjunarodne agencije su zepačatili te bunkere u kojima je držan eksploziv kratko prije početka rata.

Nakon što su pripadnici 101 padobranske ušli u skladišta, nisu ostali dugo. Nije im naredjeno da osiguraju skladište. Viši zvaničnik je ABC-u rekao da su jedva imali dovoljno vojnika da to učine.

U nastavku kampanje, danas će to biti nova prilika senatoru Kerryu za optužbe, a predsjedniku Bushu, kojem će se u Ohio-u, danas pridružiti i guverner Californije, glumac Arnold Schwarzenegger, nova šansa da biračima objasni nestanak opasnog eksploziva.

XS
SM
MD
LG