Linkovi

Želimo vidjeti hapšenje preostalih ratnih zločinaca... - 2004-10-28


Danas je parlamentarna delegacija iz BiH započela dvodnevnu posjetu civilnom i vojnom sjedištu NATO. Pored brojnih susreta, upriličen je i razgovor sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom, kojom prilikom je parlamentarcima jasno rečeno - želimo vidjeti vašu zemlju u Partnerstvu za mir, ali, prije toga, želimo vidjeti hapšenje preostalih ratnih zločinaca...

Niko ne spori da je BiH načinila značajan progres reformirajući odbranu, medjutim, da bi mogla očekivati piključenje Partnerstvu, a potom i puno članstvo u NATO, mora okončati višegodišnji bijeg Radovana Karadžića i ostalih optuženih za ratne zločine, poruka je koju su nakon današnje posjete briselskom sjedištu Alijanse ponijeli bh parlamentarci.

Današnjim sastancima je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Savezu, Sven Alkalaj:

"Kao kruna svih tih sastanaka je bio sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a, gdje je on u kratkim crtama izložio situaciju, rekao da je zadovoljan procesom i da se nada da će BiH vrlo brzo ući u Partnerstvo za mir. Medjutim, on je naglasio da je uslov za to hvatanje ratnih zločinaca, bez čega se to ne može desiti.“

Bilo je danas riječi o o tome kako će izgledati nastavak NATO prisustva u zemlji nakon odlaska SFOR-a. Štab u Sarajevu će sa svojim jedinicama i misijom raditi na hapšenju haških bjegunaca, te snažno podržavati progres ka Partnerstvu za mir.

Očekuje se da parlamentarna delegacija iz BiH sutra posjeti i vojnu komandu NATO snaga za Europu, smještenu u belgijskom gradu Monsu/ Bergenu, što će biti prilika da na licu mjesta upozna zapovjedni sistem budućih europskih snaga, čije će "srce" biti smješteno pod istim krovom sa NATO europskim zapovjednisstvom.

XS
SM
MD
LG