Linkovi

Opasni bliski prolazi velikih asteroida - 2004-10-28


Astronomi s pažnjom prate zbivanja na nebu. Asteroid veličine manjeg grada u posljednjih 600 godina, 29. septembra je najbliže prošao pored zemlje, krećući se brzinom od sedamdeset hiljada milja na sat. Radi se o asteroidu poznatom po šifri 4-1-7-9 ili Toutatisu.

Radi se o jednom od najopasnijih asteroida koji predstavljaju prijetnju planeti zemlji. Astronomi za ovaj pet kilometara dugačak asteroid kažu da je jedan od najčudnijih objekata u sunčevom sistemu. Nepravilnog je, zvonastog oblika i svemirom se kreće kao loše bačena lopta.

Znanstvenici su ustanovili da se ovaj asteroid u blizini zemlje pojavljuje svake četiri godine. Međutim, ovoga puta je prošao pored zemlje na udaljenosti od milion i po kilometara, što je četiri puta udaljenost od zemlje do mjeseca. Mnogi znanstvenici vjeruju da je nedugo nakon što je nastala zemlja, asteroid veličine Marsa pao na Zemlju takvom silinom da je od komada razlomljenog stijenja koje se rasprskalo po svemiru, nastao Mjesec. Također vjeruju da je prije 65 miliona godina, ogroman asteriod pao na predio gdje se sada nalazi meksičko poluostrvo Yukatan, te da je tom prilikom sa lica zemlje izbrisano dvije trećine živih bića. Toutatis se ovako blizu nije primakao Zemlji od 1353. godine i neće sve do 2652.

XS
SM
MD
LG