Linkovi

Vlada RS prihvatila Izvještaj o Srebrenici - 2004-10-28


Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj, posebnoj, sjednici održanoj u Banjaluci, Konačni izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine. Detalji iz ovog dokumenta ni danas nisu saopšteni javnosti a izvještaj je proslijeđen komisiji za ljudska prava Ustavnog suda BiH.

Nepune dvije sedmice od raspuštanja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godie, Vlada Republike Srpske je na današnjoj, posebnoj, sjednici u Banjaluci, uz određene zaključke, prihvatila konačni izvještaj ove Komisije.

Potvrdio je ovo službenik u Birou za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske, Zlatko Jurić ne želeći da govori o detaljima iz ovog izvještaja.

»Ovaj konačni izvještaj, zajedno sa zaključcima, Vlada je proslijedila Komisiji za ljudska prava Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Tek nakon ocjene Komisije za ljudska pava Ustavnog suda zaključci i određeni dijelovi ovog konačnog izvještaja će biti dostupni javnosti.« Inače ranije je saopšteno da izvještaj sadrži podatke o nešto više od sedam hiljada Bošnjaka ubijenih u srebreničkom kraju te informacije o 34 masovne grobnice u kojima se nalaze njihovi posmrtni ostaci. Ovlašteni direktor Sekretarijata Republike Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i istraživanje ratnih zločina, Janko Velimirović je danas potvrdio da se istraga o događajima u okolini Srebrenice nastavlja i nakon usvajanja konačnog izvještaja.

»Uskoro će izaći jedna publikacija koja se tiče događaja na srebreničkom i bratunačkom području od 1992. do jula 1995. godine a imamo u planu i nastavak istraživanja, dakle, nevezano za Komisiju pošto je Komisija imala, relativno, ograničen mandat.«

Janko Velimirović je najavio još neke aktivnosti ovog Sekretarijata na prikupljanju dokumentacije o ratnim zločinima u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG