Linkovi

Osvajanje svemira ponovo vruća tema - 2004-10-28


Od trenutka kada se ruski kosmonaut Jurij Gagarin 1961. godine kao prvi čovjek vinuo u svemir, ostvarujući tako dugogodišnje snove mnogih generacija, pitanja tipa jesu li moguća planetarna naselja, kako bi funkcionirala, i ima li svemirski turizam šansi, počeli su postavljati mnogi. O tome je nedavno bilo riječi i na skupu održanom u kanadskom muzeju nauke u Vancouveru.

Na okruglom stolu o budućim poduhvatima u istraživanju svemira učestvovali su, pored znanstvenika i astronauta, i mnoge poznate ličnosti iz drugih oblasti. Jedna pod njih bio je čuveni filmski režiser i oskarovac James Cameron:

”Istraživanje i traženje života u svemiru za nas je pokretačka vrijednost. Sada znamo da je na Marsu nekada bilo vlage. I počinjemo se pitati - da li je bilo života i kako bi ga mogli naći. Ako stignemo na crvenu planetu, ustanovimo da nema života, ali da su postojali uslovi za život na Marsu, onda ćemo postaviti i mnogo važnije pitanje - šta se zapravo desilo.“

Neki od učesnika okruglog stola izrazili su uvjerenje da je vrijeme za početak slanja astronauta na Mars i ponovo na Mjesec. Jedan od njih je i kanadski astronaut Chris Hadfeild.

”Mi trebamo ponovo na Mjesec, ali ne samo da zabodemo zastavu, već da zapravo na Mjesecu počnemo živjeti.“

Spremnost vlada pojedinih država da finasiraju sve ili pak samo neke projekte budućih svemirskih poduhvata čini se da je opala zbog nedostatka interesa javnosti. S druge strane, zbog pojačanog interesa privatnih kompanija za osvajanje svemira izgleda kako da je trka za novim otkrićima i ostvarenjima u punom zamahu.

XS
SM
MD
LG