Linkovi

Borislav Paravac preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - 2004-10-28


Borislav Paravac preuzeo je danas dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci. Kao prioritete u budućem radu Paravac je naveo intenziviranje suradnje sa državnim i entitetskim institucijama, unaprijeđenje spoljne politike, suradnju sa OHR-om i međunarodnim institucijama u BiH.

Dogradnja sistema obrane i sigurnosti, te ekonomski razvoj i privredni oporavak zemlje, također će biti Paravčevi prioriteti u narednih osam mjeseci.

"Glavni spoljnopolitiči ciljevi BiH ostaju članstvo u EU i Partnerstvu za mir, dobri međususjedski odnosi , odnosi sa SAD, državama jugoistične Evrope, Ruskom Federacijom i članicama Organizacije islamskih zemalja", izjavio je Paravac novinarima nakon svečanosti u Sarajevu.

Za odnos prema OHR-u Paravac je naglasio da mora biti partnerski i omogućiti vraćanje i jačanje autoriteta domaćih institucija vlasti.

Gospodin Paravac dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzeo je od Sulejmana Tihića. Gospodin Tihić je podsjetio na obaveze BiH prema Haškom tribunalu, hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine i na potrebu efikasnijeg ispunjavanja uslova za prijem BiH u EU.

Posebno je naglasio značaj odluke Vlade SAD-a o prihvatanju ponude BiH za uspostavu vojne baze u Tuzli, što smatra dokazom prijateljskih odnosa dviju zemalja, kao i odluke o učešću Oružanih snaga BiH u međunarodnim operacijama podrške miru.

Član Predsjedništva Dragan Čović izrazio je nadu da će Predsjedništvo BiH u narednom periodu ostvariti tješnju suradnju sa parlamentom i Vijećem ministara kako bi put BiH ka evropskim integracijama bio olakšan i ubrzan.

XS
SM
MD
LG