Linkovi

Britanci iz Guantanama optužuju Rumsfelda, Mayersa... - 2004-10-28


Četvorica Britanaca su u srijedu podnjeli tužbu protiv Sjedinjenih Država, navodeći da su zlostavljani dok su bili u američkom vojnom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi. Oni su zarobljeni u Afganistanu krajem 2001. godine, a pušteni u martu ove godine.

Tužba je podnešena preko Centra za Ustavna prava i u Washingtonu bazirane firme Baach Robinson i Lewis.

To su zastrašujuće priče o prisilnoj golotinji, premlaćivanju, ponavljanim mučenjima prilikom ispoljavanja njihove vjere. Oni su uznemiravani psima, ispitivani sa pištoljima na čelu i to je sve išlo bez optužbi, kaže advokat Eric Lewis.

Asif Iqbal, Shafiq Rasul, Rhuhel Ahmed i Jamal Al-Harith su se u martu vratili u Englesku iz Guantanama, gdje su, kako tvrde bili izloženi torturi.

Bivši zatočenici Guantanama traže ošetetu od 10 miliona dolara, a medju onima koje direktno optužuju su ministar odbrane, Donald Rumsfeld i zapovjednik združene komande američkih vojnih snaga, general Richard Myers.

Ovo je prvi slučaj da pušteni iz Guantanama traže direktnu odgovornost za pogrešan odnos prema njima dok su bili u američkom pritvoru, kaže Barbara Olshansky iz Centra za Ustavna prava.

U prvoj reakciji u Pentagonu, glasnogovornik Michael Shavers nije odgovorio na specifične navode u optužnici, ali je naglasio da Sjedinjene Države sve neprijateljske borce tretiraju suglasno pravnim obavezama koje zabranjuju torturu. On je negirao bilo kakvu legalnu osnovu za plaćanje oštete licima koji su zarobljeni u Afganistanu dok su se ilegalno borili na strani Al-Qaide.

Medjutim, u izvještaju Pentagna o praksi u vojnim zatvorima, objavljenom u augustu, navodi se da su u najmanje osam slučajeva stražari zlostavljali zatočene prilikom ispitivanja.

Amnesty international jučer u svom najnovijem izvještaju takodjer navodi zlostavljanja počinjena od strane američkih snaga u ratu protiv terorizma i poziva obojicu predsjedničkih kandidata da se obavežu da će raditi na sprječavanju lošeg odnosa prema zatočenicima u američkim zatvorima. Pri tome, Amnesty internationa navodi da su većinu informacija prikupili iz istraživanja o odnosu prema zatvorenicima u Afdganistanu i Guantanamu, koja je obavila sama američka vlada.

Amnesty International takodjer podsjeća da ni Bush ni Kerry nisu o tome ništa govcorilio ni u jednoj od svoje tri debate.

XS
SM
MD
LG