Linkovi

Abu Musa al-Zarqawi - hladnokrvni ubica - 2004-10-28


Al-Qaidin saveznik Abu Musab al-Zarqawi preuzeo je odgovornost za hladnokrvno ubistvo 49 nenaoružanih regruta iračke vojske. Regruti su se vraćali svojim kućama kada im je postavljena zasjeda. Preobučeni u policajce, teroristi su postavili kontrolni punkt sjevernoistočno od Bagdada i zaustavili tri autobusa u kojima su se nalazili regruti. Bili su prisiljeni da izađu van i legnu licem na dolje. Teroristi su im pucali u glave.

Od zbacivanja Saddama Husseina, al-Zarqawi i njegovi istomišljenici izveli su brojne samoubilačke bombaške napade, kidnapovanja i smaknuća odsijecanjem glava, sve u nastojanjima da podriju napore privremene vlade Iraka i spriječe održavanje izbora planiranih za januar.

Al-Zarqavi se javno povezao sa al-Qaidinom terorističkom mrežom Osame bin Ladena, a svoju grupu ubica preimenovao u al-Qaidinu organizaciju za vođenje svetog rata u Iraku.

Američki državni sekretar Colin Powell kaže da terorističke ubice kao al-Zarqavi i njegovi pomagači moraju biti zaustavljeni. ”Mi ne smijemo dozvoliti pobunjenicima koji koriste bombe, kidnapovanja i odsijecanja glava nedužnim taocima, da trijumfuju” istakao je gospodin Powell i dodao:

”To će biti teško, biće još crnih dana, ali će i oni vedriji doći. Moramo biti i mi ćemo biti uz hrabre i dobru posvećene iračke lidere i irački narod koji želi bolju budućnost.“

Američki državni sekretar kaže takođe da su Sjedinjene drževe i njeni saveznici oslobodili Irak, okončali opasni i zli režim i uspostavili samovladavinu iračkog naroda. Teristi kao al-Zarqawi, ocijenio je gospodin Powell, ”žele vratiti to prošlo vrijeme, žele vratiti vrijeme jama za pogubljenje, žele povratak tiranije.”

”Monstrumi su vladali i uništavali Irak. Toga više nema. Ubijeđen sam da će poslije januarskih izbora svima biti jasnije nego ikada da smo uradili pravu stvar.“

“Mi ispunjavamo naša obećanja - takođe ističe gospodin Powell - i sada Iračani imaju nove vođe i nove mogućnosti da oblikuju svoju vlastitu sudbinu.”

XS
SM
MD
LG