Linkovi

Venecijanska komisija u Banja Luci - 2004-10-27


Predstavnici Venecijanske komisije Savjeta Evrope poručili su danas u Banjaluci čelnicima Republike Srpske da su ustavne promjene u Bosni i Hercegovini potrebne ali da niko izvana nema pravo nametati rješenja.

Postoji potreba da se u Bosni i Hercegovini izvrše ustavne promjene jer u postojećem stanju država nije spremna da u potpunosti učestvuje u evropskim integracijama.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci predstavnik Venecijanske komsije Savjeta Evrope, Tomas Market precizirajući da Evropska Unija želi imati jednog sagovornika u svojim pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju, koji će moći da sve preuzete obaveze ispuni na cijeloj teritoriji BiH.

»Ništa ne može biti nametnuto izvana ili od strane drugog entiteta a bilo kakve promjene Ustava moraju biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom«, poručio je Market.

Predsjednik Narodne Skupštine, Dušan Stojičić, koji je predvodio delegaciju Republike Srpske tokom današnjih razgovora, je istakao da nikakvih pregovora o izmjenama državnog Ustava ne može biti bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda.

»Bilo kakva reforma nije prihvatljiva ukoliko ona podrazumijeva dovođenje u pitanje Republike Srpske kao jednog od dva ravnopravna entiteta i da nije prihvatljiva ukoliko bi dovela u pitanje ključne, osnovne mehanizme zaštite vitalnih nacionalnih interesa na nivou Bosne i Hercegovine a to je, kao što znate, način izbora članova Predsjedništva i to je način izbora delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine.«

Članovi Venecijanske komisije razgovarali su danas i sa čelnicima Srpske demokratske stranke. Tom prilikom lider SDS-a, Dragan Čavić je izrazio veliko negodovanje ponašanjem predstavnika OHR-a, ujedno, dostavivši ovoj Komisiji nekoliko stotina stranica raznih dokumenata čijim je nametanjem, kako je ustvrdio Čavić, visoki predstavnik, Pedi Ešdaun prekršio ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG