Linkovi

Sljedećeg utorka amerikanci izlaze na birališta da izaberu predsjednika - 2004-10-27


Sljedećeg utorka amerikanci izlaze na birališta da izaberu predsjednika. Uoči tog odlučujućeg dana dva ključna kandidata Bush i Kerry nastavljaju sa medjusobnim žestokim optužbama. U isto vrijeme, kako nam iz Glasa Amerike javlja Omer Vatrić, nešto se promjenilo i u sistemu elektora koji donose konačnu odluku ko će ući u Bijelu kuću.

U nadmetanje za radno mjesto najmoćnijeg čovjeka planete Zemlje, kako to vole reći američki reporteri, republikanci i demokrati koriste sve što je u njihovoj moći.

Oni su čuvali ministarstvo za obnovu, čuvali su ministarstvo za naftu, ali nisu skladište municije koje prijeti našim vojnicima. Nisu imali dovoljno vojnika da čuvaju granice i sada kroz njih dolaze teroristi sa svih strana i mi smo u većem metežu iz dana u dan. I, predsjednik to ne može vidjeti, ili ne može to priznati, ali u oba slučaja je Amerika manje sigurna. Moji prijatelji, mi zaslužujemo vrhovnog zapovjednika koji zna kako Ameriku učiniti sigurnijom i zaštititi naše vojnike, rekao je senator Kerry jučer u Las Vegasu.

Nestanak preko 300 tona eksploziva u Iraku je tako drugi dan za redom bio tema predsjedničke kampanje.

Potpredsjednik Dick Cheney je odgovorio na Floridi: Nije sve jasno oko tog eksploziva, čak ni gdje se on nalazio kada su naši vojnici stigli u područje Bagdada. To John Kerry ne spominje, niti spominje oko 400 hiljada tona oružja i eksploziva kojeg su naši vojnici zapljenili i sada uništavaju.

Govoreći u Iowa-i, predsjednik Bush je rekao: Ja imam pozitivnu, optimističku viziju naše budućnosti i sveobuhvatnu strategiju za pobjedu u Iraku i u širem ratu protiv terorizma. Moj oponent nema plan, nema viziju, samo dugu listu žalbi, rekao je gospodin Bush.

Bivši predsjednik Bill Clinton, koji se pridružio kampanji senatora Kerrya, nakon operacije srca, sugerirao je biračima na Floridi.

”Ako imate dvojicu kandidata i jedan od njih vas želi prestrašiti, dok drugi od vas traži da mislite, dok jedan od njih želi da djelujete u strahu, a drugi u nadi, bolje da glasate za onoga ko želi da mislite i da se nadate.“

Danas se oštra bitka za Bijelu kuću nastavlja u državama koje obojica kandidata smatraju da moraju dobiti. Tačnije da moraju dobiti elektorske glasove u tim državama, sobzirom da 538 elektora, nakon glasanja birača, donose konačnu odluku, i da prema tome, 270 njihovih glasova donosi pobjedu jednom od kandidata.

Svaka država ima onoliko elektora koliko i predstavnika u Kongresu, a onaj ko osvoji većinu glasova birača dobija i sve glasove elektora. Izuzetak su do sada bile Nebraska i Main gdje se polovina njihovih elektorskih glasova dodjeljuje na osnovu glasanja u cijeloj državi, a ostatak po izbornim distriktima.

Sada je i država Colorado postala izuzetak i u njoj će se, nakon što je jučer Federalni sud odbacio žalbu na takozvani amandman 36, njenih 9 elektorskih glasova dijeliti prema procentu glasova birača koje predsjednički kandidati osvoje.

U Coloradu kažu da žele izbjeći situaciju koja se ponovila 2000-te, kada je Al Gore osvojio više glasova birača, a George Bush Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG