Linkovi

Predsjednik Bush potpisao zakon za demokratiju u Bjelorusiji 2004 - 2004-10-27


Predsjednik George W. Bush je potpisao zakon za demokratiju u Bjelorusiji 2004. Usvojen jednoglasno od zastupnika u američkom Kongresu novi zakon odobrava pružanje pomoći bjeloruskim političkim partijama, ne-vladinim organizacijama i nezavisnim medijima koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava.

Zakonom se također traži od predsjednika da Kongresu podnese izvještaj o prodaji naoružanja Bjelorusije zemljama koje podržavaju terorizam i o ličnom bogatstvu i imovini visokih bjeloruskih zvaničnika.

Sjedinjene države su već dosta dugo zabrinute zbog napada bjeloruske vlade na pristalice i institucije koje se zalažu za demokratiju i ljudska prava. U vrijeme kada se sloboda širi svijetom, rekao je predsjednik Bush, predsjednik Aleksandr Lukashenko i njegova vlada pretvaraju Bjelorusiju u represivni režim u srcu Evrope, njegovu vladu izoliranu od susjeda i njegov narod međusobom izoliran.

Referendum održan ovoga mjeseca i parlamentarni izbori organizovani su u atmosferi straha i zlostavljanja. Jasno je da je još jednom zanemarena volja bjeloruskog naroda.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kaže da su Sjedinjene države zabrinute zbog sve represivnijih mjera bjeloruske vlade protiv nezavisnih medija i pro-demokratskih grupa. Gospodin Boucher je još dodao da bjeloruske snage sigurnosti koriste pretjeranu silu protiv miroljubivih demonstranata koji su protestvovali nakon neregularnih parlamentarnih izbora i referenduma.

”Navodimo posebno dva izvještaja o tome da je bjeloruska policija 19. oktobra tukla i zatvorila dva istaknuta lidera demokratske opozicije, Anatoly Lebedkoa i Nikolaia Statkevicha a bilo je također i nekoliko izvještaja o batinjanju novinara.“

Sjedinjene države će, rekao je predsjednik Bush raditi zajedno sa svojim saveznicima i partnerima na pružanju pomoći onima koji nastoje da se Bjelorusija vrati na poziciju kakvu zaslužuje u Evro-Atlanskoj demokratskoj zajednici. U Evropi nema mjesta za takve režime.

XS
SM
MD
LG