Linkovi

John Kerry spreman i nestrpljiv da gospodina Busha oslobodi tereta predsjednikovanja - 2004-10-27


Manje od sedmice dana pred izbore za novog predsjednika Sjedinjenih Država - sve ankete pokazuju da se još uvijek vodi izjednačena trka. Senator John Kerry je dan započeo u Iowa-i, gdje je obraćajući se svojim pristalicama rekao da je spreman i već nestrpljiv da gospodina Busha oslobodi tereta predsjednikovanja. Gospodin Bush je govorio na skupu u Pennsylvaniji, obećavši da će pobijediti u ratu protiv terora i naglasivši kako su poreske olakšice koje je on naredio pomogle uzdizanju američke ekonomije.

Medjutim, nekoliko stotina tona jednostavno nestalog eksploziva u Iraku - ostaje kao jedna od vrućih tema u kampanji. Danas je demokratski izazivač, senator Kerry, o tome govorio kao o skandalu koji sve više raste, ponovo naglasivši kako bi tih gotovo 400 tona nestalog eksploziva moglo biti iskorišteno protiv američke vojsle u Iraku. Predsjednik Bush je uzvratio rekavši kako gospodin Kerry iznosi divlje optužbe ali bez poznavanja činjenica i dodao kako vojska vrši istragu o tome šta se dogodilo s tim eksplozivom.

U medjuvremenu, neki već izlaze na birališta prema pravilima o mogućnosti ranog glasanja, ali njihovi glasovi neće zvanično biti prebrojavani do dana izbora. Prema jednoj od anketa koju je uradila mreža ABC, 51 procenat je glasao za sadašnjeg predsjednika, a 47 procenata za njegovog demokratskog izazivača. ABC navodi da ovi rani glasači uglavnom pripadaju grupi starijih glasača i to pretežno Republikanaca.

XS
SM
MD
LG