Linkovi

Republika Srpska će zamrznuti imovinu haških optuženika - 2004-10-26


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je potvrdio da će ovaj entitet sprovesti odluku Evropske Unije o zamrzavanju imovine haških optuženika dok su predstavnici Evropske komisije u B i H saopštili da će svaka članica Evropske Unije individualno određivati sankcije za, eventualno, nepoštovanje ove odluke.

Svaka članica Evropske Unije će individualno provesti odluku Savjeta ministara Evropske Unije o zamrzavanju imovine Radovana Kardžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine a ovom odlukom je zatraženo i od zemalja van unije da se priključe ovim mjerama.

Saopštio je ovo danas portparol Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Frane Maroević precizirajući da su ovom odlukom obuhvaćeni novac, čekovi, dionice, kamate i slično - te materijalni i nematerijalni, pokretni i nepokretni ekonomski resursi ovih osoba.

Za nepoštovanje ove odluke svaka zemlja Evropske Unije će individualno određivati, eventualne, sankcije, istakao je Maroević.

S tim u vezi, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je potvrdio da će ovaj entitet ispoštovati odluke Evropske Unije. »Te odluke će biti obavezujuće za zemlje koje su, sigurno, u fazi definisanja svojih odnosa kao potencijalni članovi Evropske Unije i Bosna i Hercegovina, državna zajednica Srbija i Crna Gora i Republika Hrvatska će imati obavezu da sprovedu takvu odluku.« Recimo i to da se lider SNSD-a Milorad Dodik tokom današnjeg sastanka sa šefom misije OEBS-a u B i H, Daglasom Dejvidsonom založio za formiranje posebnih struktura koje će se stalno baviti hapšenjem haških optuženika mimo redovnih organa koji se, kako je rekao, usput bave ovim pitanjem. Dodik je poručio da Republika Srpska mora ili pronaći i uhapsiti Radovana Karadžića ili dokazati da se on ne nalazi na ovom prostoru.

XS
SM
MD
LG