Linkovi

SFOR nema naznaka o bilo kakvoj terorističkoj organizaciji u BiH - 2004-10-26


Komentirajući pisanje medija i najnovije tvrdnje savjetnika u američkom Kongresu, Jozefa Bodanskog, da su u Zenici obučavani islamski teroristi koji su sada aktivni u Bagdadu i drugim dijelovima svijeta, ministar inozemnih poslova BiH Mladen Ivanić je na pres konferenciji u Sarajevu rekao da "BiH mora svaki konkretan slučaj da ispita do kraja, a ne da ga ignoriše".

Ivanić upozorava da problem BiH nije samo saradnja sa Hagom, već i ignoriranje, kako je rekao, brojnih navoda o postojanju Al Qaide u BH.

Ivanić je izjavio da nema naznaka da agenti FBI provjeravaju eventualne bosanskohercegovačke veze sa međunarodnim terorizmom, te da je saradnja institucija BiH sa FBI u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

SFOR nema čvrstih dokaza o postojanju bilo kakve terorističke organizacije koja djeluje u BiH, rekao je danas glasnogovornik SFOR-a Mark Houp,dodavši da neće spekulirati o mišljenjima pojedinaca.

Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH, također nema informacije koje bi potvrdile izjavu g Bodanskog.

Bosanskohercegovački mediji prenijeli su izjavu Jozefa Bodanskog, glavnog savjetnika u Odjeljenju za pitanja terorizma i nekonvencionalnog ratovanja u američkom Kongresu da su u Zenici obučavani islamski teroristi, koji su nedavno djelovali u Bagdadu, te da u BiH postoji teroristička mreža čije su skupine odgovorne Osami bin Ladenu.

XS
SM
MD
LG