Linkovi

Hoće li doći do promjena sudija u Vrhovnom sudu SAD? - 2004-10-26


Predsjednik Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, William Rehnquist, kako se očekuje, sljedeće sedmice će se vratiti na dužnost, nakon operacije grla zbog tretmana komplikacija nastalih usljed raka štitne žljezde. Njegova bolest, kako nam iz Glasa Amerike javlja Omer Vatrić, je pokrenula neočekivana politička pitanja uoči predsjedničkih izbora.

Da Vrhovni sud nije presudio predsjedničke izbore 2000-te, izmedju Gora i Busha, vjerovatno bi i bolest predsjednika Vrhovnog suda izazvala manje pažnje.

Medjutim, William Rehnquist se nalazio na čelu suda prije 4 godine kada je ta najviša američka sudska instanca naredila prekid brojanja glasova na Floridi i time presudila da je George W. Bush pobjednik izbora. Imenovan još u vrijeme Ronalda Regana, on je predsjedavao i u slučaju impichmneta predsjednika Clintona.

Tom Goldstein - expert za Vrhovni sud, kaže: Predsjednik Rehnquist je bio presudan za okretanje suda u konzervativnom smjeru o vrlo važnim pitanjima kao što su pravo na abortus, uloga religije u američkom društvu, jednakost u obrazovanju.

Gospodin Rehnquist je ovog mjeseca napunio 80-tu godinu života. Samo jedan od sudija Vrhovnog suda je mladji od 65 godina - to je Clarence Thomas.

Sudije se biraju na doživotne funkcije i u neizmjenjenom sastavu sud je duže nego ikada prije od ranih 1800-tih.

Hoće li doći do promjena? Ko odlazi?

Predsjednik Rehnquist je najavio penziju prije sadašnje bolesti...on je jedan od konzervativaca u sudu.

Najstariji u Vrhovnom sudu , 84 godine, je John Paul Stevens, koji je i najliberalniji.

Da li je ovo trenutak kada on odlazi?

Sutkinja Sandra Day O Connor, 74 godine, ključni centrista prilikom glasanja o raznim pitanjima, već duže čeka pravi trenutak da se povuče sa dužnosti vrhovnog sudije.

Sobzirom da predsjednik imenuje sudije Vrhovnog suda, sljedeći predsjednik će ostaviti ogromnu zadužbinu na američke zakone, u smislu koga će imenovati u Vrhovni sud, a njegov sastav, odnosno njegove odluke će se, ili se mogu odnositi na život svih amerikanaca.

Na primjer, ako predsjednik Bush dobije drugi mandat i on imenuje sudije, prava na abortus mogu dodatno biti umanjena, ili ako senator Kerry dobije izbore i imenuje sudije, restrikcije na abortus mogu biti umanjene.

Isto tako, ako Kerry bude birao sudije to bi moglo značiti jačanje zakona koji odvajaju crkvu od države, kao što je prestanak korištenja vouchera za religijske škole, i tako dalje i tako dalje....

Ako mislite o ishodu predsjedničkih izbora...e, do tada nema promjena u sastavu suda, a kasnije, sobzirom na oštru i tijesnu predsjedničku utrku, očekivati je veoma spornu političku bitku oko imenovanja sudija, bez obzira ko će biti u Bijeloj kući, jer sudije treba potvrditi i Kongres.

XS
SM
MD
LG