Linkovi

Brisel: Kako reformirati policijske snage u BiH? - 2004-10-26


Komisija za reformu policije u BiH počela je danas u Briselu svoju petu po redu sesiju- zadatak je do kraja godine uobličiti prijedlog organizacije i funkcioniranja policijskih snaga koje bi, u službi gradjana, bile sposobne da stave tačku na vladavinu organiziranog kriminala i otpočnu poglavnje vladavine zakona.

Nikada ni brojnije, skuplje, ali ni manje efikasne policije u Bosni i Hercegovini- sada policija, u procentima, guta tri puta više bruto-nacionalnog dohotka ngo policije zapadnih zemalja, što je samo po sebi, zvono za uzbunu da hitno treba mijenjati stukturu policijskih snaga u zemlji.

Državni ministar sigurnosti, Beriša Čolak: Nažalost, činjenica je da mi imamo danas više policajaca u RS, nego što smo imali ranije u čitavoj BiH. To je jedan problem i mi moramo napraviti sve da izvršimo racionalizaciju policijskih struktura i moramo, naravno, doći do toga da policija ukupno manje košta poreskog obveznika nego što je to danas".

Zato i sesije Komisije, na kojoma se analiziraju iskustva drugih zemalja, poput Švicarske i Belgije, nakon čega će trebati donijeti odluku šta je to što može postojeću strukturu pretvoriti u djelotvornu i modernu europsku policiju.

Šef Komisije za reformu policije, Wilfred Martens: "Sada mi moramo završiti svoj dio posla i razraditi jedinstveno strukturu policijskih snaga u Bosni i Hercegovini", kaže Martens, koji ne očekuje da će se četverodnevni radni posjet Briselu okončati konkretnim rezultatima - njih najavljuje za naredni sastanak, najavljen za novembar.

U medjuvremenu, članove Komisije u Briselu još očekuju susreti sa najvišim europskim zvaničnicima, medju kojima je i visoki predstavnik EU, Javier Solana, i komesar Chris Patten.

XS
SM
MD
LG