Linkovi

Nina Beng Jensen: O navodnoj promjeni američkog stajališta prema Haškom sudu - 2004-10-26


Washshington Times je u članku objavljenom ovog vikenda, kako smo jučer izvijestili, naveo da Sjedinjene države žele zatvoriti međunarodni tribunal za ratne zločine u Den Hagu, dok je glasnogovornik State departmenta jučer rekao da nema promjene u američkoj politici, te da Sjedinjene države u velikoj mjeri i dalje podržavaju napore tribunala. Da prokomentira ovakvu različitost stavova, zamolili smo Ninu Beng Jensen iz Koalicije za međunarodnu pravdu u Washigntonu.

”Nema tu ništa naročito...Taj je članak tek jedan komentar objavljan u Washington Times-u kojeg je napisala osoba poznata po pisanju potpaljivačkih tekstova. On veoma lično napada glavnu hašku tužiteljicu i to u više različitih prilika.. On je i ovaj put upotrijebio taj svoj često pretjerivački, bukački jezik i kombinirao ga sa citatima iz izjava Johna Boltona, zvaničnika iz State Departmenta koji, medjutim, nije nadležan za pitanja u vezi sa ratnim zločinima, ali jeste oštar protivnik Medjunarodnog krivičnog suda; on je dakle sve to smiješao i štampao jedan obmanjujući komentar u Washington Times-u. Iz zvaničnog američkog ugla taj članak uopšte nije značajan, ali je u Beogradu privukao dosta pažnje, znači imao je efekta.“

Podsjetili smo gospodju Jensen na citat iz tog članka u kojem John Bolton tvrdi da Haški Tribunal ustvari predstavlja prijetnju stabilnosti na Balkanu, na što je ona rekla:

”Da, i ja sam po svojim kontaktima u State Departmentu zatražila tumačenje, a oni kažu da ne znaju da li je taj navod u Timesu tačan, jer je podsekretar Bolton na putu, ali da sigurno to ne predstavlja zvaničan američki stav i da je to potpuno suprotno od onoga što govore Colin Powell i drugi...Mislim da se ovdje radilo o pokušaju novinara koji unaprijed ima zadati stav i onda uzme nečije riječi i prepravi ih i prilagodi stavu koji zastupa neke odredjene interese. Svaki zvanični izvor s kojim smo mi kontaktirali - negirao je da postoje bilo kakve promjene u američkoj politici. Svakako, američki stav je i ranije ostavljao mogućnost da neki od slučajeva sa Medjunarodnog Haškog suda budu prebačeni na sudove u regionu, jednog dana, kad ti sudovi budu spremni, ali priča o zatvaranju Haškog Suda je ... potpuno apsurdna. U doglednoj budućnosti, kad lokalni sudovi budu spremni za to, prebacivanje nekih slučajeva na njih može imati smisla, da se kazne za zločine dosudjuju od strane ljudi ili naroda koji su bili žrtve, ali razlog uspostavljanja medjunarodnog tribunala je bio to da se u sprovodjenju pravde izbjegnu emocije i pristrasnost na lokalnom nivou. U nekim područjima bivše Jugoslavije je ukupna situacija dovoljno stabilizirana da je sad moguće tamo suditi za ratne zločine, ali u Beogradu to, očito još nije slučaj.“

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić je danas potvrdio da će taj entitet sprovesti odluku Evropske Unije o zamrzavanju imovine haških optuženika dok su predstavnici Evropske komisije u BiH saopćili da će svaka članica Evropske Unije individualno određivati sankcije za, eventualno, nepoštovanje te odluke. Nina Beng Jensen za Glas Amerike komentira i to koliki efekat na privođenje pravdi optuženih za razne zločine koji su još uvijek na slobodi i dalje ima jedna takva odluka.

Radi se o veoma važnoj odluci jer se time limitira okruženje, svijet u kojem se kreću ti optuženici, to kuda mogu da se kreću, gdje mogu da slažu svoj novac, to im, dakle, malo potkresuje krila. Sloboda koju oni još uvijek uživaju zasnovana je na političkoj situaciji i na situaciji u vezi sa finansijama, odnosno da li oni imaju pristup gotovom novcu - što ne bi trebali da imaju - tako da sada postoji nada da će to voditi do nekog od njih.

To, svakako, nije ništa novo, tačnije - šokantno je to što njihova imovina nije još bila zamrznuta ranije širom Bosne i Hercegovine. Naime, nije bilo nikakvog razloga da se osobama optuženim za taj nivo zločina ostavi mogućnost da slobodno operiraju, da plaćaju ljude, da zapošljavaju sopstvene snage obezbjedjenja. Veliki dio njihovog novca ne nalazi se na otvorenim računima, naša istraživanja pokazuju da neki od njih novac čuvaju u zemljama Evropske Unije, u drugim zemljama izvan BiH, tako da pažnja treba biti usmjerena na te zemlje, kontrola treba da bude preciznija i oštrija... kaže za Glas Amerike Nina Beng Jensen iz Koalcije za medjunarodnu pravdu u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG