Linkovi

Ljudska prava i pomoć Sjevernoj Koreji - 2004-10-25


Predsjednik George W. Bush je potpisao zakon čiji je cilj promoviranje ljudskih prava i slobode u Sjevernoj Koreji. Zakon za poštivanje ljudskih prava za Sjevernu Koreju 2004. god. omogućava vladi Sjedinjenih država da dodijeli novčana sredstva privatnim neprofitnim grupama kao podršku programima koji promovišu ljudska prava, demokratiju, vladavinu zakona i razvoj tržišne ekonomije u Sjevernoj Koreji. Zakonom se također traži od predsjednika da u okviru State Departmenta imenuje specijalnog izaslanika za pitanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Procjenjuje se da se u zatvorima u Sjevernoj Koreji nalazi dvije stotine hiljada političkih zatvorenika koji žive u tako teškim uslovima da mnogi od njih nikada ne napuste zatvor. Mnogi zatvorenici, kako je izvješteno umrli su od gladi i bolesti. Izloženi su prisilnom radu, batinjanju, mučenju, smaknućima pa čak i smrtonosnim hemijskim eksperimentima.

Senator Sam Brownback je bio jedan od predlagača usvojenog zakona. On kaže da je Sjeverna Koreja jedan od najgorih kršilaca ljudskih prava u svijetu.

”Režim strogo zabranjuje slobodu govora, štampe, vjere, udruživanja i kretanja.Mučenja i smaknuća koja su često javna, su uobičajena sredstva kojom država drži kontrolu u svojim rukama. Od propasti centralizovanog agrarnog sistema devedesetih godina procjenjuje se da je više od dva miliona sjeverno-korejanaca umrlo od gladi i bolesti izazvanih gladovanjem. To je blizu 10 procenata od ukupnog broja stanovništva te zemlje.“

Na isuviše velikom broju mjesta u svijetu, rekao je predsjednik Bush, diktatori uskraćuju građanima slobodu i pravdu što je neprikosnoveno pravo svakog čovjeka. Sjedinjene države, kaže predsjednik Bush osjećaju veliku naklonost i suosjećanje za sjeverno-korejski narod. Mi želimo da oni budu slobodni i mi ćemo raditi na miroljubiv način da se taj cilj ostvari.

XS
SM
MD
LG