Linkovi

Sjedinjen države žele zatvoriti međunarodni tribunal za ratne zločine u Den Hagu - 2004-10-25


Forenzički eksperti u istočnoj BiH su ekshumirali preko 70 tijela iz masovne grobnice za koju se vjeruje da sadrži tijela žrtava srebreničkog masakra. Glasnogovornik komisije za nestale osobe Murat Hurtić je danas rekao da dokazi nagovještavaju da su žrtve ubijene, te da se radi o sekundarnoj grobnici. On je dodao da vjeruje da se u grobnici krije preko 100 tijela.

Jučerašnji Washington Times navodi da Sjedinjene države žele zatvoriti međunarodni tribunal za ratne zločine u Den Hagu i prebaciti suđenja za zločine počinjene 90-tih godina u bivšoj Jugoslaviji državnim sudovima. Washington Times navodi da je američki državni potsekretar za pitanje kontrole oružja John Bolton rekao reporteru Timesa da je haški tribunal izrastao kao prijetnja stabilnosti na Balkanu, dodavši da je sud stvorio nova neprijateljstva radije nego potpomogao etničko pomirenje.

Gospodin Bolton je rekao da bi suđenja za zločine koji su počinjeni u bivšim jugoslavenskim republikama trebala biti premještena na sudove u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim balkanskim zemljama kako bi te zemlje bile primorane suočiti se sa vlastitim zločinima.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nije bila pretjerano uspješna u ubjeđivanju balkanskih vlada da izruče osumnjičene za ratne zločine. Komentirajući izvještaj, glasnogovornik State departmenta je danas rekao da nema promjene u američkoj politici, te da Sjedinjene države i dalje u velikoj mjeri podržavaju napore tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i njegovih napora da se pravdi privedu oni koji su ozbiljno prekršili međunarodni humanitarni zakon. On je naglasio da Sjeidnjene države i dalje pružaju financijsku i diplomatsku podršku tribunalu, te da i dalje pozivaju vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, BiH, i Hrvatskoj da ispune svoje pravne obaveze i u potpunosti surađuju s međunarodnim tribunalom.

XS
SM
MD
LG