Linkovi

Washington Post se opredjelio za senatora Kerya - 2004-10-25


Politička kampanja u utrci za predsjednika Sjedinjenih Država, uoči izbora do kojih je ostalo malo više od sedmice dana, postaje sve žešća i obje strane vuku posljednje adute kako bi pridobili glasače. Kako nam iz Glasa Amerike u Washingtonu javlja Omer Vatrić, na scenu izlaze slavne ličnosti iz političkog života, a neke od najuticajnijih novina javno su se tokom weekenda opredjelili za Busha, ili Kerrya.

Predsjednik Bush i senator Kerry su tokom vikenda dobili otvorenu podršku nekih uticajnih listova što bi moglo okrenuti birače na izborima 2 novembra.

Uticajni Washington Post je jučer u redakcijskom komentaru javno stao na stranu Johna Kerrya, ističući da je dobro opremljen da vodi zemlju u opasno vrijeme. Senator Kerry je dobio otvorenu podršku više velikih i uticajnih listova na Floridi, u Iowa-i i Pennsylvaniji, tri ključne države u kojima su šanse obojice kandidata do sada bile ujednačene.

Sa druge strane predsjednik Bush je dobio podršku dva veća lista u Ohio-ju, koji pišu da je gospodin Bush sposobniji voditi naciju kroz teške dane i pokazati više čvrstine u ratu protiv terorizma.

I slavni iz svijeta politike se pridružuju kampanji. Bivši predsjednik Bill Clinton će se pridružiti kampanji senatora Kerrya, danas u Philadelphiji, što će biti njegov prvi javni nastup nakon operacije srca prošlog mjeseca.

Kasnije, ove sedmice, nova zvijezda Republikanaca, guverner Californije, Arnold Schwarzenegger će govoriti u kampanji predsjednika Busha u Ohio-ju.

Govoreći jučer u crkvi u Fort Lauderdelu na Floridi, senator Kerry je citirao Bibliju kako bi ukazao da administracija predsjednika Busha želi amerikance držati u strahu.

Predsjednik Bush je istovremno u New Mexicu, ukazujući na lidera terorista Abu Musaba Al Zarqavia, koji je preuzeo odgovornost za ubistvo 50 iračkih vojnika koje su trenirali amerikanci, nastojao predstaviti senatora Kerrya slabim prema terorizmu.

”Da Zarqavi i njemu pridruženi, nisu zauzeti boreći se sa iračkim i američkim snagama u Iraku, šta misli senator Kerry šta bi radili - bili miroljubivi mali biznismeni, vodili humanitarna društva. Naše trupe će pobjediti Zarqavia i njemu slične u Iraku tako da se sa njima ne moramo suočiti kod kuće.“

U intervjuu TV Fox, koji će biti objavljen večeras, predsjednik Bush kaže da teroristi imaju generalnu namjeru da poremete američke predsjedničke izbore, ali nema nikakvih specifičnih naznaka predstojećeg napada. Njegov komentar je usljedio nakon što su američka obavještajna služba i zvaničnici za kontra-terorizam povukli ranije upozorenje da al-Qaida planira napade uoči izbora.

U intervjuu kojeg danas objavljuje britanski Guardian, bivši predsjednik Jimmy Carter, dobitnik Nobelove nagrade za mir, je oštro kritizirao predsjednika Busha, optužujući ga da koristi 11 septembar u političke svrhe i nastoji sebe, kako je rekao, predstaviti kao herojskog vojnog zapovjednika u borbi protiv globalne prijetnje Americi. On je predsjednika Busha optužio za korištenje, kako kaže, varljivih izjava kako bi opravdao nepoželjni rat u Iraku.

XS
SM
MD
LG