Linkovi

Penzioneri traže 13 penziju - 2004-10-25


25 oktobar, obilježava se u Federaciji BiH, kao Dan penzionera. Njih 295 hiljada, zatražili su danas od federalne Vlade i federalnog Parlamenta, da dosljedno realiziraju Program mjera u oblasti penzijsko- invalidskog osiguranja koji je Parlament usvojio u decembru prošle godine.

Penzioneri traže da i Vlada iznađe dodatne izvore sredstava i do kraja godine isplati još jednu penziju iz 2000. godine.

Ponovivši da penzioneri «sa sadašnjim penzijama ne mogu dostojno živjeti ni preživjeti», Jozo Ljiljanić, predsjednik Saveza udruženja penzionera, naglasio je potrebu da se u Zakon o PIO ugradi, usvoji i dosljedno provede odredba o obaveznom i redovnom, najmanje dva puta godišnje, usklađivanju rasta penzija s rastom plaća. To bi, kazao je, osiguravalo da penzije ne zaostaju ili opadaju, ili da bar blago rastu.

U zahtjevu penzionera je i to da federalna Vlada i Parlament odustanu od onih prijedloga o izmjeni i dopuni Zakona o PIO, koji su u nacrtu predloženi, a koji će ugroziti sadašnji nivo penzija i standard penzionera.

Penzioneri FBiH obilježavaju danas svoj dan okupljanjem, razgovorima i druženjem. Taj datum je ustanovljen prije sedam godina kada je više od 100.000 penzionera u FBiH svoje nezadovoljstvo materijalnim i društvenim položajem i odnosom aktuelnih vlasti i predstavnika međunarodne zajednice prema njima izrazilo izlaskom na ulice i pred zgrade Vlade i Parlamenta FBiH. Od tada do danas registrirano je pet takvih okupljanja penzionera.

Više od 110.000 penzionera prima minimalnu penziju od 154 KM, više od 200.000 onih s penzijom manjom od 200 KM, Prosječna penzija iznosi 205 KM, što je 38 posto od prosječne plaće u FBiH.

XS
SM
MD
LG