Linkovi

Penzioneri, penzije, entiteti, ljudska prava... - 2004-10-25


Predstavnici Udruženja penzionera Republike Srpske saopštili su danas u Banjaluci da se 25.oktobar, za razliku od Federacije B i H, u ovom entitetu ne obilježava kao Dan penzionera zbog kršenja ljudskih prava ove populacije stanovništva.

Penzioneri u Republici Srpskoj danas ne obilježavaju Dan penzionera protestujući zbog toga što vlasti Federacije Bosne i Hercegovine krše njihova ljudska prava. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, predsjednk Udruženja penzionera Republike Srpske, Rade Rakulj naglašavajući da se u Federaciji ne rješavaju zahtjevi za penzije koje podnose izbjegla i raseljena lica koja su svoje penzije ostvarila u preduzećima sa teritorije sadašnje Federacije B i H. Nije pošteno da ako smo u jednom entitetu prihvatli povratnike da se to ne uradi i u drugom entitetu istakao je Rakulj, naglašavajući da današnja politika razdvaja penzionere Republike Srpske i Federacije i odvaja ih od njihove zajedničke borbe za ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske je najavio održavanje protesta zbog teškog položaja ove populacije stanovništva, precizirajući da, trenutno, u Republici Srpkoj živi oko 187.000 penzionera čija je prosječna penzija 163 konvertibilne marke mjesečno.

U Banjaluci je danas održan i okrugli sto o uspostavljanju i razvoju socijalnog dijaloga na nivou Bosne i Hercegovine kome su prisustvovali predstavnici sindikata više evropskih zemalja. Tokom ovog skupa pokrenuta je inicijativa za stvaranje svojevrsne Unije sindikata B i H radi bržeg i lakšeg ostvarenja prava radnika u oba entiteta.

XS
SM
MD
LG