Linkovi

KAKO JE TO BILO 2000. NA FLORIDI? - 2004-10-22


Širom Sjedinjenih država na hiljade advokata spremaju se da se bore protiv bilo kakvih neregularnosti koje se mogu pojaviti prilikom glasaanja na predsjedničkim izborima 2. novembra. Mada zakonske nesuglasice nisu ništa novo prilikom izbora u Sjedinjenim državama, trenutno regrutovanje advokata od strane kandidata, političkih partija i zainteresovanih grupa je na takvom nivou kao nikada aranije. Zaokupljenost potencijalnim problemima prilikom izbora rezultat su iskustva od prije četiri godine kada se zemlja našla u petosedmičnom procjenjivanju zakonitosti glasanja u saveznoj državi Florida. Novinar Glasa Amerike osvrće se na jedne od najburnijih izbora u istoriji Sjedinjenih država.

Kada su u večernjim satima 7. novembra 2000. god. počeli pristizati prvi rezultati tog dana održanih izbora glavne američke televizijske mreže su prvo procijenile da sa veoma malom prednošću tadašnji potpredsjednik Al Gori vodi u saveznoj državi Floridi. Nekoliko sati kasnije su međutim Floridu stavili na listu osvojenih saveznih država tadašnjeg guvernera Texas Georga W. Busha. Ubrzo nakon toga televizijske mreže su porekle svoja predviđanja uz obrazloženje da je utrka toliko tijesna da bi se moglo bilo šta predvidjeti.

Potpredsjednik Gore koji je direktora svoje kampanje Billa Daleya poslao da se obrati biračima koji je tada rekao da sve dok se ne završi ponovno prebrojavanje glasova i rezultati iz Floride ne budu zvanični, kampanja se nastavlja.

Sistem bušenja glasačkih lističa Floride preispitivan je u trenutku dok su se čule tvrdnje da se dešava da se mali komadić papira nazvan ”CHADS” ne odvoji od listića prilikom bušenja kartice što znači da se taj glas neuračuna.

Uz to birači iz okruga Palm Beach žalili su se na zbunjujući dizajn glasačkih listića zbog koji je možda naveo na stotine pristalica Gorea da greškom glasaju za akandidata Reformske stranke Pata Buchanana.

Niži sud odbio je prvobitna nastojanja Gorovog tima da prinude državu da produži rok za završetak prebrojavanja glasova koji je isticao 14. novembra. Vrhovni sud savezne države Florida je međutim promijenio odluku nižeg suda i naredio zvaničnicima Floride da prihvate rezultate prebrojavanje glasova koje je rađeno ručno i koje je trebalo biti okončano do 26. novembra. Čak i tada samo su dva od četirui kantona koja je Gore tražio, uspjela da do produženog zadatog roka završe prebrojavanje. Kanton Palm Beach je prebrojavanje završio dva sata nakon isteka roka. Ubrzo nakon isteka roka državni sekretar Floride Katherine Harris, član Republikanske stranke ozvaničila je rezultate. Gospodin Bush je pobijedio gospodina Gorea sa 537 glasova prednosti.

To međutim nije zaustavilo Goreov tim koji je počeo dovoditi u pitanje rezultate izbora tražeći ručno prebrojavanje glasova u nekoliko kantona. Nakon odbijanja nižeg suda,Vrhovni sud savezne države Florida 8. decembra, više od mjesec dana nakon izbora, naredio je da se još jednom počne sa ručnim prebrojavanjem.

Međutim, dan nakon toga u Washingtonu Vrhovni sud Sjedinjenih država obustavio je ručno prebrojavanje glasova.

Amerikancima je jedino preostalo da čekaju. Tadašnji kandidat demokratske stranke za potpredsjednika senator Joe Lieberman je tada rekao da je u pitanju ništa manje nego jednostavno sveto pravo svakog Amerikanca da glasa.

Advokat gospodina Bushs Ted Olson je međutim ubijedio Vrhovni sud Sjedinjenih država da je Vrhovni sud Floride prekršio zakon te savezne države kada je naredio daljnje prebrojavanje glasova. Ono što smo rekli je da je Vrhovni sud Floride proces prebrojavanja glasova nije držao u okviru zakonske šeme, rekao je tada Ted Olson i rezultat toga je, kako je rekao, proces ručnog prebrojavanja, mijenjanje rokova i slične stvari.

Potpredsjednik Gore više nije imao na raspolaganju ni vremena ni zakonskih opcija. 25 elektorialnih glasova savezne države Florida i predsjedničku funkciju osvojio je George W. Bush koji je položio zakletvu u januaru 2001. god.

Ove godine guverner Floride Jeb Bush, predsjednikov mlađi brat obećava bolje evidentiranje prilikom glasanja u toj saveznoj državi. On kaže da se učinilo sve što je bilo moguće da se za sve ljude osigura mogućnost da se registruju za glasanje i da samo glasanje se učini što jednostavnim za glasače.

Kako će glasanje na Floridi proteći ove godine? Saznaće se 2. novembra.

XS
SM
MD
LG