Linkovi

Irak: Sukobi i nasilje na više strana - 2004-10-22


Iz Iraka danas stižu vijesti o sukobima i nasilju na više strana, u i oko Falluje, odakle su ovi snimci, zatim u Buhrizu, bivšem jakom uporištu Saddama Husseina, u Bagdadu i u Basri. Agencije su izvijestile da je 5 američkih vojnika lakše povrijedjeno u napadu na vojni konvoj, u blizini Mosula.

Zvaničnici američke vojske u Iraku potvrdili su da su njihovi borbeni avioni noćas ponovo napadali pobunjeničke ciljeve u Falluji, a da su se marinci takodje sukobili sa pobunjeničkim snagama u okolini tog grada. Lokalni medicinski radnici kažu da je noćas i jutros poginulo najmanje 7 ljudi, ali američka vojska navodi da još ne može potvrditi te izvještaje.

Oružani sukobi ponovo su izbili i u Buhrizu, sunitskom uporištu gdje je, nakon oštrih borbi u junu, američka vojska vratila kontrolu nad gradom lokalnim liderima, uz uslov da iračka policija uspostavi sigurnost i pobunjenike drži podalje od Buhriza, a Amerikanci da kontroliraju okolinu.

U okolini južne luke Basra, u eksploziji podmetnute mine, jutros su lakše ranjena dva danska vojnika, saopštio je predstavnik Danske kraljevske vojske. Obojica su, rečeno je, u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

U medjuvremenu, američke i iračke snage su, na drugom kraju Bagdada, u naselju Tunis, noćas uhapsile jednog od uglednih članova Vijeća muslimanskih učenjaka, šeika Abdl-al-Sattara Abd-al-Jabbara, dvojicu njegovih sinova i jednog susjeda. Iz američke vojne komande su, kasnije, negirali da je uhapšen sheikh Abdel-Sattar Abdel-Jabbar.

Očekuje se da će, inače, prerasporedjivanje 850 britanskih vojnika iz relativno mirnog područja Basre na problematično područje u i oko Bagdada pomoći, kako kaže britanska vojska, da se američke snage pozabave nekom većom ofanzivom protiv pobunjenika. Sve to dobija na značaju kako se približava vrijeme izbora u Iraku.

Glavobolju privremenom premijeru Iyadu Allawiju, koji nastoji da se uspostavi red i mir prije izbora, ne donose samo pobunjeničke oružane akcije nego i sve veći uticaj vjerskih lidera medju stanovništvom. Washington Post piše danas da rezultati istraživanja kojeg je u Iraku obavi Medjunarodni Republikanski Institut, finansiran inače od američke vlade - ukazuju da bi, kad bi izbori bili održani danas, vjerski lideri odnijeli ogromnu pobjedu nad gospodinom Allawijem.

U medjuvremenu je američki državni sekretar Colin Powell, govoreći za jednu arapsku tv stanicu, izjavio da bi Sjedinjene Države mogle da priznaju izbor jedne recimo šiitske vlade, ukoliko bi izbori ostali slobodni, pošteni i otvoreni, ali je dodao da smatra nerealnim da će Iračani sebi ponovo izabrati neku radikalnu i totalitarnu vlast: - Ne mislim da irački narod želi da iz jedne totalitarne države predje u neku drugu formu totalitarizma. Mislim da oni žele demokratiju. Vjerujem da žele otvorenost u svom društvu i žele da u potpunosti participiraju u stvaranju budućnosti Iraka. Mislim da će ovi izbori upravo to pokazati, uvjeren je gospodin Powell.

Ovdje u Sjedinjenim Državama, a u vezi sa Irakom, najviše rangirani Demokrata u senatskom Komitetu za oružane snage, senator Carl Levin, danas je objavio izvještaj kojeg su pripremili demokratski kongresmeni u kojem je iznesena optužba da je Pentagon namjerno pojačavao procjenu opasnosti koja je pred rat prijetila od Iraka - kako bi podržao namjeru administracije da zbaci Saddama Husseina. U izvještaju se, izmedju ostalog tvrdi da CIA-ine informacije koje su umanjivale tu opasnost namjerno nisu uključene u izvještaje koji su s tim u vezi prezentirani Bushovoj administraciji. Republikanci u Kongresu, medjutim, odbacuju izvještaj senatora Levina - tvrdeći da je to pokušaj da se utiče na novembarske predsjedničke izbore u Americi.

Vratimo se ponovo u Irak. Televizija al-Jazeera danas je objavila dramatičan video snimak na kojem nedavno oteta humanitarna aktivistkinja organizacije CARE, Margaret Hassan, kroz suze, apelira na britanskog premijera Blaira da ne premješta svoje snage u Bagdad i time joj spasi život. Dodavši da se možda radi o zadnjim satima njenog života, ona je rekla da ne želi da umre kao Kenneth Bigley, britanski gradjanin, nedavno otet i usmrćen odrubljivanjem glave. I dalje se, medjutim, ne zna ko je oteo gospodju Hassan niti ko ju je oteo.

XS
SM
MD
LG